Σάββατο 7 Απριλίου 2018

Μεγάλη Παρασκευή: Ήθη και έθιμα στην Καλαμωτή του χθές



Η Μεγάλη Παρασκευή στην Καλαμωτή, είναι ημέρα απόλυτης αργίας και νηστείας. Σχεδόν ολόκληρη η μέρα, αφιερώνεται στην Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και στην Ακολουθία του Επιταφίου. 
Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται η αποκαθήλωση όπου ο ιερέας κατεβάζει τον Εσταυρωμένο από τον Σταυρό και τον τυλίγει σε καθαρό σεντόνι ενώ από αργά το βράδυ της Μ Πέμπτης έχει στολιστεί ο Ιερός Επιτάφιος με άνθη της υπαίθρου που φέρνουν οι γυναίκες του χωριού, έτσι ώστε να τοποθετηθεί το Άγιο Σώμα του Κυρίου. Μετά την μεσημβρινή ακολουθία της Αποκαθήλωσης, σύκα, στραγάλια, αμύγδαλα και ρακί προσφέρονταν στους πιστούς από τους Επιτρόπους της Εκκλησίας.
Το βράδυ γίνεται η λειτουργία της περιφοράς του Επιταφίου, τα εγκώμια αποσπούσαν την συμμετοχή και συγκίνηση του κόσμου. Αρκετές φορές ψάλλονταν από χορωδίες νέων, κάτι που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η περιφορά του Επιταφίου είναι το κυριότερο έθιμο της Μεγάλης Παρασκευής.Παλιά γινόταν ένας συναγωνισμός ανάμεσα στις ενορίες για το ποιος θα φτιάξει τον ομορφότερο στολισμό του Επιταφίου. Το έθιμο του περάσματος ακόμα καλά κρατεί. Όλοι πιστεύουν ότι πρέπει να περάσουν από κάτω μία φορά για το καλό ενώ πίστευαν πως αν τα ζωηρά παιδιά περάσουν τρεις φορές θα ήταν ήσυχα. Τρεις φορές έπρεπε να περάσουν και οι άρρωστοι για να γίνουν καλά. Όλη την ημέρα οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα.
Ένα άλλο έθιμο ήταν η φωτιά της Ανάστασης, που άναβαν μπροστά στις εκκλησίες οι νέοι του χωριού, με τα χριστόξυλα που μάζευαν.Τα πολύ παλιά χρόνια η φωτιά της Ανάστασης άναβε για σαράντα συνεχή βράδια. Αργότερα καθιερώθηκε την εβδομάδα της Διακαινησίμου έως το 1966. Σήμερα η φωτιά ανάβει μόνο το βράδυ της Ανάστασης, μπροστά από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου