Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Το έργο του Στρατή Βογιατζή ταξιδεύει στο Μιλάνο με δυο εκθέσεις

Χωριό Ελάτα

Το έργο ενός ταλαντούχου Έλληνα φωτογράφου συναντά μια μεγάλη αναγνώριση και επιτυχία στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Ο Στρατής Βογιατζής, γιός του αείμνηστου Παιδιάτρου Μανώλη Βογιατζή και της Πόπης Παρθενίδου από την Καλαμωτή, είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος καλλιτέχνης, ενθουσιώδης και ονειροπόλος, αφοσιωμένος στην τέχνη του και, ταυτόχρονα, αποφασισμένος και μαχητικός για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη των αξιών, στις οποίες πιστεύει.

Η δουλειά του θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Μιλάνο, σε επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου και σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας και την εταιρεία COCO - MAT που θα φιλοξενήσει 15 φωτογραφίες από τη συλλογή «Εσωτερικός κόσμος - Μαστιχοχώρια» στο showroom της στο κέντρο του Μιλάνου, από τις 13 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου.


Χωριό Λιθί.
Πρόκειται για μια φωτογραφική δουλειά, που πραγματοποιήθηκε από το 2007 ως το 2010 στα 24 Μαστιχοχώρια της Χίου. Μετά από μακρόχρονες επαγγελματικές εμπειρίες σε διάφορες χώρες του κόσμου, ο Βογιατζής επιστρέφει στην αγαπημένη του γενέτειρα και επισκέπτεται τους τόπους των παιδικών του χρόνων. Ο φωτογράφος μπαίνει ευλαβικά, σαν προσκυνητής στους οικείους τόπους της συλλογικής μνήμης, επιχειρεί να νιώσει και να αποτυπώσει ένα κομμάτι του αιγαιοπελαγίτικου λαϊκού πολιτισμού.


Χωριό Καλαμωτή.
Με μεγάλη ευαισθησία, διαχειρίζεται το φως, τις σκιές, τον άνεμο, τις μυρωδιές της πατρίδας του. Σπίτια, καφενεία, μαγαζιά, αποθήκες, σχολεία, χώροι εγκαταλειμμένοι και ξεχασμένοι, σκηνικά στα όρια της μνήμης και της πραγματικότητας. Οι εικόνες είναι σεμνές, ανεπιτήδευτες, σαν λαϊκές ζωγραφιές με συνταρακτικά χρώματα και εκπληκτικές λεπτομέρειες που δημιουργούν μια συγκινητική ατμόσφαιρα. Σαν ένα ιστορικό ντοκουμέντο, τα εσωτερικά τοπία που συλλαμβάνει ο φακός του καλλιτέχνη, φέρουν τα ίχνη των ανθρώπων που τα κατοίκησαν και αντικατοπτρίζουν τον χρόνο που πέρασε.


Χωριό Καταρράκτης.
Η παντελής απουσία της ανθρώπινης φιγούρας χαρακτηρίζει όλες τις φωτογραφίες, αλλά, πίσω από κάθε λεπτομέρεια, πίσω από κάθε διάκοσμο, διαφαίνεται η έντονη παρουσία του ανθρώπου, με τις συνήθειες, τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες του κάθε νοικοκυριού. Μια ματιά σε έναν κόσμο που χάθηκε και, ταυτόχρονα, μια ενδοσκόπηση στον εσωτερικό κόσμο και την ταυτότητα του ίδιου του δημιουργού.
Πληροφορίες
Showroom COCO - MAT, Via San Prospero 4, Milano. Διάρκεια: 13 Μαρτίου - 1 Απριλίου.
Επιμέλεια: Αφροδίτη Οικονομίδου. Εγκαίνια: Δευτέρα 13 Μαρτίου, στις 17:00, παρουσία του καλλιτέχνη. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο: 10:00 - 19:00, Κυριακή: κλειστά.
Εικόνες του «Identity Flows» στο Μουσείο Σύγχρονης Φωτογραφίας
Οι εικόνες του «Identity Flows» φτάνουν στο Μουσείο Σύγχρονης Φωτογραφίας στο Μιλάνο μετά την έκθεσή τους σε δημόσιους χώρους της Μάλαγα, Θεσσαλονίκη και Λέτσε το καλοκαίρι του 2016, ως μέρος ενός αρθρωτού έργου για την ευρωπαϊκή ταυτότητα που προωθείται από έξι ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς.

Η έκθεση παρουσιάζει τα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια καλλιτεχνικού residency στη Gibellina έξι νέων διεθνών καλλιτεχνών, ένα έργο του Adrian Paci, που επιλέχθηκε για την περίσταση από το αρχείο του, και φωτογραφίες δέκα Ευρωπαίων δημιουργών που ανταποκρίθηκαν σε ένα δεύτερο κάλεσμα.
Το έργο #UrbanLayers τελειώνει με μια ημέρα μελέτης και συζήτησης σχετικά με τις δυνατότητες και τα κρίσιμα ζητήματα των νέων δυνατοτήτων/διαδρομών αλληλεπίδρασης μεταξύ καλλιτέχνη και κοινού, στα πλαίσια εικαστικών γεγονότων σε αστικούς δημόσιους χώρους, μέσα από την παρουσίαση μιας μελέτης για τα θέματα της audience development, μιας σειράς διαλέξεων από ειδικούς της τέχνης στο δημόσιο χώρο, και δύο συζητήσεις που αφορούν πρωταγωνιστές πρόσφατων εμπειριών στην Ιταλία.

Ο Έλληνας καλλιτέχνης συμμετέχει με το έργο του στο Urban Layers το οποίο αφορά πορτρέτα και ημερολόγια προσφύγων στο νησί της Λαμπεντούζα στην Ιταλία και στη Χίο, στην Ελλάδα. Σκοπός της κοινής αυτής παράθεσης είναι η αναβίωση της προσωπικής μνήμης απέναντι στη λήθη,  η διάσωση μιας ατομικής ταυτότητας μέσα στα ναυάγια άγνωστων ψυχών και κυρίως η άρθρωση μιας υποκειμενικής αφήγησης απέναντι στην ηγεμονική αφήγηση των καιρών που λογίζει τους ανθρώπους ως νούμερα.

Ο Στρατής Βογιατζής αναφέρει: «καθημερινά ακούμε για θανάτους, για μετακινήσεις πληθυσμών χωρίς ποτέ να μαθαίνουμε τα ονόματα αυτών των ανθρώπων, την ιστορία τους, τους φόβους και τις λαχτάρες τους. Η προσωπική τους ταυτότητα αγνοείται, η ατομικότητα τους αφανίζεται και μόνο η στατιστική τους λαμβάνει υπόψιν, αποτιμώντας τους αριθμητικά. Ο κίνδυνος αναισθητοποίησης που προκύπτει μέσα από την έκθεση του πολίτη σε αδιάφορα ποσοτικά σύνολα είναι υψηλός.  Είναι ζωτικής σημασίας να διαφυλαχθεί, να ακουστεί η προσωπική μαρτυρία τους καθενός στη ζωή και στο θάνατο».
Πηγή.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου