Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Για να προσελκύσουμε επενδύσεις χρειαζόμαστε αξιοπιστία, σταθερότητα, ρευστότητα, σωστό φορολογικό


Ο κ. Νότης Μηταράκης, βουλευτής Χίου και αν. Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, συμμετείχε στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Μηταράκης ήταν μεταξύ των ομιλητών στην ενότητα «Improving the Policy Framework for Investment. How can we design and implement policy reforms to create an attractive, robust and competitive environment for foreign investments?»* το οποίο έλαβε χώρα την Παρασκευή 3 Μαρτίου.
Στην τοποθέτησή του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ότι σήμερα, μετά από 7 χρόνια κρίσης, η Ελλάδα έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση. «Όταν όμως η Ελλάδα προσπάθησε, τα κατάφερε», συμπλήρωσε, φέροντας ως παραδείγματα τα mega deals της διετίας 2012-2014, περιλαμβανομένων του Ελληνικού και του TAP, ενώ τόνισε ότι την ίδια περίοδο βρισκόταν σε εξέλιξη ή ολοκληρώθηκαν επενδύσεις ύψους 37,6 δις σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ. «Για να προσελκύσουμε επενδύσεις χρειαζόμαστε αξιοπιστία, σταθερότητα, ρευστότητα, σωστό φορολογικό. Αλλά απαιτείται επίσης και επαγγελματισμός στον τρόπο με τον οποίο το Δημόσιο λειτουργεί και χειρίζεται τις επενδύσεις. Το Δημόσιο πρέπει να λειτουργεί ως καταλύτης στην προσέλκυση επενδύσεων. Αυτό θα γίνει με τρεις τρόπους: Μέσω του ανοίγματος των αγορών, των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων. Επιπλέον χρειαζόμαστε διαρκώς απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης», συμπλήρωσε.
Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των συνομιλητών του, ο κ. Μηταράκης τόνισε: «Τι Ελλάδα θέλουμε; Αν θέλουμε μια Ελλάδα με ισχυρή οικονομία, ασφάλεια, κοινωνική ευημερία και προοπτική για τους νέους, οι επενδύσεις είναι μονόδρομος. Ωστόσο, για να πετύχει αυτό είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστούν όλοι με το στόχο: η κυβέρνηση, η δημόσια διοίκηση και η κοινωνία».
Απαντώντας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπγιάλα, υπογράμμισε ότι πρέπει η κυβέρνηση να στηρίξει στην πράξη τις επενδύσεις, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ελληνικού και την απάντηση που έλαβε από την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών ότι η στελέχωση του γραφείου Ελληνικού (υπεύθυνου για την έκδοση όλων των αδειών του έργου) δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. «Με το ρυθμό που κινείται η Κυβέρνηση, τα έργα στο Ελληνικό χρειάζονται χρόνια για να ξεκινήσουν» σχολίασε ο κ. Μηταράκης.
Τέλος, δήλωσε απαισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης 2,7% για το 2017, λόγω της χαμηλής ροής επενδύσεων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου