Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Εκδήλωση του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου - Liberty :Τα πλοία της ελευθερίας - η αναγέννηση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας Ομιλητής κ. Σταύρος Μιχαηλίδης Ναύαρχος ε.α




Την ιστορία των πλοίων τύπου Liberty και την συμβολή τους στην αναγέννηση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, παρουσίασε σε μια κατάμεστη αίθουσα ο Σταύρος Μιχαηλίδης, στην πρώτη εκδήλωση του ΦΟΧ για το 2017 το απόγευμα της Τέταρτης στο Ομήρειο.
 Με συγκίνηση, ο κ. Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στα πλοία που «έστησαν» ξανά στα πόδια της την κατεστραμμένη εμπορική ναυτιλία, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έδωσαν δουλειά σε χιλιάδες ναυτικούς και οδήγησαν στην ολική αναγέννηση της μεγαλύτερης εμπορικής ναυτιλίας στον κόσμο.
70 χρόνια πριν, στις 7 Ιανουάριου του 1947 οι Έλληνες εφοπλιστές και κατά συνέπεια η Ελλάδα, αποκτά τα πρώτα 100 «παροπλισμένα» μετά την λήξη του πολέμου πλοία τύπου liberty, και ξεκινά με σύμμαχο την ελληνική ναυτική ψυχή το ταξίδι  στις θάλασσες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σταύρος Μιχαηλίδης, το 74% των ελληνικών εμπορικών πλοίων είχε καταστραφεί κατά την διάρκεια του πολέμου, με την ναυτική οικογένεια να έχει πληρώσει ένα μεγάλο φόρο αίματος .
Σήμερα υπάρχει μόνο ένα πλοίο τύπου liberty, το liberty hellas, που έχει διαμορφωθεί σε μουσείο στον Πειραιά, για να θυμίζει την σημαντική προσφορά  στην αναγέννηση της ναυτιλίας.
Μάλιστα ο κ. Μιχαηλίδης έχει ζητήσει  από πέρσι με επιστολή του τον κατάπλου του liberty hellas στην Χίο, για ένα χρονικό διάστημα αποδίδοντας έτσι φόρο τιμής στους Χιώτες ναυτικούς(328) που χάθηκαν στην διάρκεια του πολέμου, αλλά και τους ναυτικούς, που ταξίδεψαν αμέσως μετά την λήξη του, συνεχίζοντας το μεγαλείο της χιώτικης ναυτικής οικογενείας.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χίου – Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο Βουλευτής Νότης Μηταράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι.Πηγή Αλήθεια.

                               ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ από τον Σταύρο  Μιχαηλίδη





Ευχαριστώ θερμά τον Φιλοτεχνικό και την Πρόεδρο του κυρία Μαρία Βασιλακάκη για την προσφορά του βήματός του προχθές 4/1 να αναφερθώ στην ιστορική διαδρομή των πλοίων της ελευθερίας. Ευχαριστώ επίσης τους συμπολίτες μας οι οποίοι με την αθρόα προσέλευσή τους με την παρουσία του Μητροπολίτη κ. Μάρκου γιου καπετάνιου και όλων των εντεταλμένων τους κατέδειξαν την σημασία και την τιμή που αποδίδουν σε αυτό που ανέκαθεν έκανε τόσο επιτυχημένα η Χίος, να αρμενίζει και να οργώνει τις θάλασσες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου