Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Ο Μετασχηματισμός του Λαϊκού Πανεπιστημίου Καλαμωτής (ΛΑΠΚΑ). << Η νύμφη που γίνεται χρυσαλίδα.>> Του καθηγητή Δρα Ηλία Φιλιππίδη


Ήταν μία ευχάριστη έκπληξη για μένα το ενδιαφέρον και η απογοήτευση που εξεφράσθη για την αναστολή της λειτουργίας του ΛΑΠΚΑ.
Επειδή έχω την πατρότητα της ιδέας και τα πνευματικά δικαιώματα αισθάνομαι την ανάγκη να αποσαφηνίσω την κατάσταση:
α. όσοι λυπούνται μέχρι αγανακτήσεως για τον τερματισμό δράσεως του ΛΑΠΚΑ, καλό θα ήταν να είχαν δείξει αυτό το ενδιαφέρον, όσο αυτό λειτουργούσε.
Συνεργάστηκα με τον κ. Μ. Κανάριο για την δημιουργία του ΛΑΠΚΑ. Χωρίς την ανάληψη ευθύνης για τα πρακτικά θέματα από τον κ. Κανάριο το ΛΑΠΚΑ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Όλο το βάρος της προετοιμασίας των εκδηλώσεων έπεφτε στους ώμους του κ. Κανάριου. Ο παραπονούμενος πρόεδρος της Προσωρινής Διοικήσεως κ. Στ. Βαρλάς ερχόταν την τελευταία στιγμή μόνο για να προεδρεύσει.
β. Οραματίστηκα το ΛΑΠΚΑ ως πρωτοβουλία ειδικού σκοπού, ως θεσμό  εθνικής αποστολής για την εδραίωση και διάδοση του Διαχρονικού Ελληνικού πολιτισμού και την επιβίωση του Ελληνισμού μέσα από τις Συμπληγάδες που περνάμε. Γιαυτό τον σκοπό έχω καθιερώσει την θεωρία της «Ελληνολογίας», την οποία προβάλλω και διεθνώς και εργάζομαι για να ολοκληρωθεί και ως ειδική επιστήμη. Η «Ελληνολογία» λοιπόν θα ήταν ο κορμός του προγράμματος μας. Όλα τα άλλα θέματα επιμορφώσεως θα είχαν συμπληρωματικό χαρακτήρα.
Ο κ. Βαρλάς απεδείχθη  ακατάλληλος για την πραγμάτωση του ειδικού σκοπού του ΛΑΠΚΑ, διότι δεν είχε αντίστοιχες εμπειρίες.
γ. Όλα τα άλλα είναι διαδικαστικά θέματα και δευτερεύοντα. Η συνεργασία με τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής θα συνεχισθεί.
δ. Εργάζομαι για την σύσταση ενός νέου Λαϊκού Πανεπιστημίου στην Χίο με δεδομένο σκοπό και ευρύτερη βάση στελεχώσεως.
Το συμπέρασμα είναι ότι το ΛΑΠΚΑ δεν πέθανε αλλά μετασχηματίζεται, για να γίνει κάτι καλύτερο.
Δεν έχει λοιπόν νόημα να αντιδικούμε για πράγματα που διαφωνούμε. Ο δρόμος είναι ανοικτός και οι πράξεις είναι τα καλύτερα επιχειρήματα .
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Ηλίας Φιλιππίδης.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου