Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Όνειρο ήταν και πάει... ! ΝΑΥΑΓΗΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΩΤΗ




Καπνός έγινε το όνειρο δημιουργίας και λειτουργίας του Λαϊκού Πανεπιστημίου Καλαμωτής το οποίο δημιούργησαν ο πρώην Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής Μιχάλης Κανάριος και Δρ. Κοινωνιολογίας, νομικός και συγγραφέας Ηλίας Φιλιππίδης.
Μετά από περίπου ένα μήνα λειτουργίας καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2016, η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή κυρήχθηκε αυτόματα έκπτωτη και οι ημερίδες σταμάτησαν.
Το χρονικό του προαναγγελθέντος θανάτου άρχισε να διαγράφεται από τις πρώτες μέρες της ζωής του οργανισμού, ο οποίος θα αναζητούσε το νέο ανθρωπολογικό πρότυπο του σύγχρονου Έλληνα το οποίο θα συνδύαζε την ταυτότητα του Ελληνικού Πολιτισμού με την αναβίωση της παραδόσεως του Ελληνικού Κοινοτισμού.
Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο αποτελούσε θυγατρικό θεσμό του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής και η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή θα λειτουργούσε υπό την αιγίδα του.

Ο φόβος

Η Π.Δ.Ε από τις πρώτες μέρες θέλησε να αποσχισθεί από αυτή την ιδιότυπη κηδεμονία, ζήτησε προφορικά την απόσχιση και τον απογαλακτισμό από τον σύλλογο και τη δημιουργία αυτόνομου φορέα με δικό του Καταστατικό Λειτουργίας. Στην αρχή ο Σύλλογος δεν συνήνεσε, αλλά στη
συνέχεια με δεδομένη τη λήξη της θητείας του πρώην διοικητικού συμβουλίου και την πρόθεση του Μ. Κανάριου να μην θέσει πάλι υποψηφιότητα, η πλειοψηφία του σώματος φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί να καλύψει τις απαιτούμενες πιστώσεις και πρότεινε τη διαγραφή του θυγατρικού οργανισμού
από το σωματείο.
«Υποχρεώθηκα να δεχθώ την πρόταση η οποία εγκρίθηκε με ψήφους 5-1, επειδή δεν ήθελα να παραδώσω στην επόμενη διοίκηση οικονομικά βάρη και ευθύνες που πίστευε ότι δεν μπορούσε να καλύψει και να ανταποκριθεί», δηλώνει στον «π» ο πρώην πρόεδρος Μ. Κανάριος.
«Τα υπόλοιπα μέλη είδαν ότι συλλογικά δεν μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα, αποφασίσαμε να διαχωρίσουμε τη δράση μας από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο και προχωρούμε στην διαμόρφωση νέου καταστατικού», προσθέτει και ο νέος πρόεδρος Γιώργος Σφήκας.

Σύγκρουση απόψεων

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου θεωρεί ότι με την πράξη του επέτρεψε στα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους, αλλά οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος δεν έδειξαν το απαιτούμενο ενδιαφέρον με καταστροφικές συνέπειες για το θεσμό.
Ο πρώην πρόεδρος της Π.Δ.Ε Σταμάτης Βαρλάς υποστηρίζει ότι ο θεσμός αδρανοποιήθηκε κυρίως επειδή δεν τον υποστήριξαν αυτοί που είχαν την υποχρέωση, αλλά και επειδή δεν ευδοκίμησε η συνεργασία με τον καθηγητή κ.Φιλιππίδη.
Αντίθετα, ο Μ. Κανάριος τονίζει ότι αυτή η κίβδηλη εικόνα καλλιεργήθηκε έντεχνα από τους πρωτεργάτες της τάσης απόσχισης για να επηρεαστεί εσφαλμένα η κοινή γνώμη.

Πρωτοβουλία

Μετά από όλα αυτά μόνη αχτίδα φωτός είναι η πρόθεση των Μ. Κανάριου και Ηλ. Φιλιππίδη να δημιουργήσουν νέο αυτόνομο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, αν συνεχίσουν να αδιαφορούν τα
στελέχη τα οποία πρωτοστάτησαν στον απογαλακτισμό του παλιού φορέα από τον Προοδευτικό Όμιλο.
Δ.Μ.Πηγή Πολίτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου