Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Πλήθος κόσμου στη Γιορτή Μαστίχας στην Καλαμωτή




Ο Προοδευτικός Όμιλος Καλαμωτής, συνεχίζοντας τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργάνωσε φέτος την 4η Γιορτή Μαστίχας, με την συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δ.Δ. Μαστιχοχωρίων στην Καλαμωτή.
Στην εκδήλωση που έγινε την Τρίτη 9-8-2016 στην Μέσα πλάτσα του χωριού, πλήθος κόσμου κατέκλυσε τους χώρους της πλάτσας, όπου είχαν τα τραπέζια τους  γεμάτα με πλούσια εδέσματα και ποτά, όλοι οι Σύλλογοι  και κέρναγαν τον κόσμο. Χαρακτηρίσθηκε ως η πολυπληθέστερη εκδήλωση που έγινε ποτέ μέσα  στην Καλαμωτή.
Στην εκδήλωση εκτός από τα κεράσματα, με μαστίχα και ποτά της Χίου, υπήρχε με την ορχήστρα Αυγουστίδη, ζωντανή μουσική με πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με τραγούδια, και χορούς της Χίου και του Αιγαίου, που συνόδευσαν όλα τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης που βρίσκεται σε διακοπές στο νησί μας, οι βουλευτές Χίου, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Νότης Μηταράκης, ο Μάκης Μπαλαούρας βουλευτής Ηλείας, ο Θεοτοκάς Γιάννης Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ξενάκης Γιάννης, ο Αντίδήμαρχος Νότιας Χίου Ανδρέας Βεργίτσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σμυρνιούδης Ηλίας, Αφεντούλης Κυριάκος, ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Γεώργιος Τούμπος, ο τ. Πρόεδρος της Ένωσης Ευθύμης Μονίαρος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νικόλαος Γαλάτουλας και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι.
Η γιορτή πραγματοποιείται εδώ και 4 χρόνια εναλλάξ και σε διαφορετικό χωριό μετά από κλήρωση. Η εκδήλωση άρχισε με τον εκφωνητή, συντ. δάσκαλο Τάκη Καμαριά, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο του Π.Ο.Κ στο βήμα για να ξεκινήσει η εκδήλωση. Στη συνέχεια μίλησε η Στέλλα Τσιροπινά φιλόλογος, υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων β΄θμιας εκπαίδευσης, με την ανάγνωση Λαίκού παραμυθιού σε τοπική διάλεκτο. Ακολούθησαν μετά με την σειρά τα θεατρικά δρώμενα και τα χορευτικά τμήματα των Συλλόγων. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αρμολίων-ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ-, Πολιτιστικός Σύλλογος Βέσσας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ελάτας- Γ.Βερίτης-,Εξωραίστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Λιθίου - Ο ΑΛΗΘΗΣ ΛΙΜΗΝ -, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεστών, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ολύμπων, Μορφωτικός Σύλλογος Πυργίου - Γ.ΘΕΟΤΟΚΑΣ- και ο Προοδευτικός Όμιλος Καλαμωτής.
Ο κόσμος ενθουσιασμένος τους επιβράβευε με δυνατά χειροκροτήματα. Ο Πρόεδρος του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής Μιχάλης Κανάριος στην ομιλία του απηύθυνε χαιρετισμό και μιλώντας μεταξύ άλλων τόνισε.
Στόχος της Γιορτής Μαστίχας είναι να αναδείξει την ιδιαίτερη Πολιτισμική Φυσιογνωμία του νησιού της Μαστίχας, μέσα από καλλιτεχνικές δράσεις και γεγονότα που απλώνονται σε όλα τα χωριά.
Η Μαστίχα είναι ένα προίόν  δώρο Θεού για τη Χίο και για την Ελληνική οικονομία. Η Ελληνική Πολιτεία οφείλει να την προστατεύσει, από αλλότρια συμφέροντα και από αεριτζήδες που αποκλειστικό σκοπό έχουν το όφελος. Η ευθύνη για την τύχη αυτού του μοναδικού προίόντος, της μαστίχας, μοιράζεται ανάμεσα στους παραγωγούς, στην κρατική διοίκηση και στην τοπική κοινωνία. Χίος και Μαστίχα πρέπει να καταστούν σημεία διεθνούς αναφοράς για την ποιότητα της φύσεως και του Πολιτισμού. Με αυτήν την έννοια χαιρετίζουνε την πρόταση των τοπικών αρχών του νησιού μας, του Δημάρχου μας Μανώλη Βουρνού, να χαρακτηριστούν τα Μαστιχοχώρια ως ένα ιδιαίτερο οικιστικό, οικολογικό, οικονομικό και πολιτιστικό σύνολο. θα πρέπει να καταρτισθεί ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο γι΄αυτόν τον σκοπό. Ελπίζουμε η τελευταία φωτιά να γίνει η αφορμή για την συνολική θωράκιση, ανάπτυξη και ανάδειξη του προνομιακού τόπου των Μαστιχοχωρίων.
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω τον ιδρυτή της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών τον γιατρό Σταγκούλη που εγκατέλειωε το επάγγελμα του, για να υπηρετήσει την ιδέα του συνεταιρίζεσθαι. Τον δραστήριο και ακούραστο άνθρωπο που μαζί με τον Ιάκωβο Αμύγδαλο, τον Μιμίκο Τριαντάφυλλο, Γεώργιο Θεοτοκά, Ιωάννη Γεώργαλο και Κίμωνα Πυργάρη, περιήρχετο τα Μαστιχοχώρια για να μιλήσει και να πείσει και τα κατάφερε.
Μία επιστολή του γραμμένη πριν 78 χρόνια είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε.
Θέλουν τους αγρότες μόνο ως καλλιεργητές γης, τους βλέπουν μόνο ψς αντικείμενα εκμεταλλεύσεως και μόνο ως όργανα ευκόλων και μεγάλων κερδών. Επιζητουν την αναβίωση μιας εποχής της οποίας την  ιστορία συνθέτουν ο εκβιασμός ο παρασιτισμός, η απομύζησης του ιδρώτα και του αίματος του αγροτικού πληθυσμού. Μιας εποχής της οποίας η ανάμνηση και μόνο προκαλεί φρίκη.
Συσπειρωθείτε γύρω από την Ένωση, Κρατηθείτε δυνατοί. Η φωνή σας, φωνή δικαίου θα ακουσθεί στα πέρατα της Ελληνικής γης.
Τα σοφά λόγια του, μας οδηγούν  οτι ο πολιτισμός δεν έχει απόχρωση.
Η προσφορά στον Πολιτισμό είναι εθελοντική, πάνω από συμφέροντα και ματαιοδοξίες.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που συμμετέχουν στην σημερινή εκδήλωση.
Ευχαριστούμε τους χορηγούς της εκδήλωσης, την Περιφερειακή Ενότητα Χίου και ιδιαιτέρως τον Αντιπεριφερειάρχη Σταμάτη Κάρμαντζη, για την συνδρομή του σε όλεςτης εκδηλώσεις του Ομίλου, την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο Γεώργιο Τούμπο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Menditera Γιάννη Μανδάλα.
Ευχαριστούμε τον χωριανό μας και αγαπητό φίλο, Νίκο Μελλισινό για την δωρεά τοποθέτηση κλιματιστικών στην αίθουσα της Μορφωτικής Ένωσης.
Ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο Νότιας Χίου  Ανδρέα Βεργίτση και τον Πρόεδρο της Κοινότητας  Νικόλαο Γαλάτουλα για τον εξωραίσμό του χωριού.
Επίσης τον Θεόδωρο Βολιανίτη και Ρούλα Βιτέλλα για το χρηματικό ποσό που έδωσαν και φέτος για της ανάγκες του Ομίλου.
Θα ήταν σημαντική παράλειψη στο σημείο αυτό να μην αναφέρω την σημαντική προσφορά του Δ.Σ. του Ομίλου.
Ευχαριστούμε τα Δ.Σ. και τα μέλη της Α.Ε. Καλαμωτής, της Εθελλοντικής ομάδας πυρόσβεσης - ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ, της θεατρικές ομάδες, καθώς και τα χορευτικά όλων των Συλλόγων.
Τέλος ευχαριστούμε τον αγαπητό φίλο, Σταμάτη Καμαριά, για την παρουσίαση της σημερινής εκδήλωσης την Ευαγγελία Μισαηλίδου, για το σενάριο του θεατρικού δρώμενου και την ΑΛΗΘΕΙΑ Τ.V - ΠΑΤΡΙΔΑ Τ.V - για την τηλεοπτική κάλυψη και προβολή της εκδήλωσης.
































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου