Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Ο σκοπός του ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ, ομιλία του Καθηγητή Ηλία Φιλιππίδη




Περίληψη ομιλίας ομιλίας του Καθηγητή Ηλία Φιλιππίδη, στα εγκαίνια του ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ  στίς 6-5-2016.

Τα δεδομένα.

Τα βασικά δεδομένα της σημερινής Ελλαδικής πραγματικότητας είναι δύο.
α) Η βαθειά κρίση που περνά η Πατρίδα μας και β) η κρίση της Ιστορίας για μας τους σημερινούς Έλληνες, οι οποίοι καλούμεθα το 2021 να εορτάσουμε τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας.
Συμπληρώσαμε δύο αιώνες αγώνων και προσπαθειών για την Εθνική μας ανεξαρτησία και την πρόοδο του τόπου μας, ζήσαμε κορυφαίες στιγμές Εθνικής εξάρσεως, αναδείξαμε προσωπικότητες παγκοσμίου διαμετρήματος αλλά επιτρέψαμε να συμβούν μεγάλες Εθνικές τραγωδίες.
Η κατάληξη είναι , σήμερα να βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πλήρους αβεβαιότητας για το μέλλον της Πατρίδας μας, του Ελληνισμού και του Πολιτισμού μας.
Η κρίση που περνάμε είναι βαθειά, διότι διαπερνά όλα τα στρώματα της συλλογικής μας υποστάσεως, την οικονομία, τον κρατικό μηχανισμό, το πολιτικό μας σύστημα, την παιδεία, τον πολιτισμό, την Εθνική μας ταυτότητα, την δημογραφική και ιστορική μας παρουσία.
Θα υπάρχουν Έλληνες να εορτάσουν την Εθνική μας Παλιγγενεσία το 2021;

Τι πρέπει να κάνουμε

Διαμορφώνεται στον λαό μας μία γενικότερη συναίνεση για τις βαθύτερες αιτίες της κρίσεως, οι οποίες εντοπίζονται.
α. από το έλλειμα παιδείας του λαού μας ο οποίος ανέχθηκε την βαθμιαία διάβρωση του αξιακού μας συστήματος από το πολιτικό σύστημα και
β. το έλλειμα ενός παραγωγικού αναπτυξιακού προτύπου με κέντρο τον ανθρώπινο παράγοντα ως βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση θεωρούμε τον διαχωρισμό της στρατηγικής αντιμετωπίσεως της κρίσεως σε δύο επίπεδα.
α. το επίπεδο της κυβερνητικής - πολιτικής ευθύνης στο οποίο βαβαίως συμμετέχει και ο λαός μέσα από της δημοκρατικές διαδικασίες και
β. το επίπεδο της ευθύνης του λαού ως ενός ζωντανού κομματιού του  Ελληνισμού.
Ο Λαός - Ελληνισμός φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για της μακροπρόθεσμες προϋποθέσεις ασφαλίσεων του μέλλοντος του Ελληνισμού που είναι.
α. η δημογραφική αναπαραγωγή του Ελληνισμού.
β. η αναπαραγωγή της Εθνικής μας ταυτότητας και
γ. η ποιοτική αναβάθμιση της ατομικής μας και της συλλογικής συμπεριφοράς μας.( Χρήστος Γιανναράς ) ," άνοδος της κατα κεφαλήν καλλιέργειας".
Όμως αυτές οι προϋποθέσεις στηρίζονται σε άλλες τρείς βαθύτερες προϋποθέσεις, οι οποίες εκφράζουν τον διαχρονικό ψυχισμό του Έλληνα και είναι.
α. ο Ελληνικός πατριωτισμός
β. το Ελληνικό δαιμόνιο, το οποίο τείνει να καταστεί είδος εν απελπιστική ανεπάρκεια και
γ. η παράδοση του Ελληνικού κοινοτισμού.



Το έργο του Λαϊκού Πανεπιστημίου Καλαμωτής

Το ΛΑ.Π.ΚΑ.αποτελεί μία κοινωνική πρωτοβουλία η οποία επιδιώκει ΕΚ ΤΩΝ ΚΑΤΩ με την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας της Χίου, χωρίς καθόλου κομματική κηδεμονία ή φιλοδοξία, να συμβάλλει στην παιδαγωγική αντικατάσταση των αρνητικών στοιχείων της Ελληνικής νοοτροπίας με τα πλέον θετικά, συλλογικά, διαχρονικά και δημιουργικά στοιχεία που διαθέτει ο αστείρευτος Ελληνικός πολιτισμός.
Χρειαζόμαστε ένα νέο Διαφωτισμό ή όπως λέω ένα ΠΑΝΩΣΗΚΩΜΑ για να υπερβούμε τον ατομισμό , την ιδιοτέλεια, τον παροντισμό και τον υλοκεντρισμό.
Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ του Ελληνισμού θα προέλθει από τις αξίες, την συνείδηση και μία συλλογική ιδεολογία και όχι από τα διάφορα " πακέτα " και " προγράμματα διασώσεων " τα οποία περισσότερο βλάπτουν την οικονομία μας παρά την οφελούν και επί πλέον καταστρέφουν την κοινωνία μας και διαβρώνουν τον πολιτισμό μας.
Επίσης παράλληλα και σταδιακά θα προσφέρουμε δωρεάν και ορισμένα προγράμματα επιμορφωτικού χαρακτήρα ( Ξένες γλώσσες κ.τ.λ.)
Το ιδεολογικό και συνειδησιακό πρόγραμμα του ΛΑ.Π.ΚΑ. (ΤΟ ΠΑΝΩΣΗΚΩΜΑ) θα είναι το μοναδικό σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο και ελπίζουμε να διαδοθεί και πέρα από τα όρια της Χίου.

Ο  Καθηγητής Ηλίας Φιλιππίδης είναι ο εμπνευστής και Αντιπρόεδρος του ΛΑ.Π.ΚΑ. και στην συνεργασία του με τον Μιχάλη Κανάριο, Πρόεδρο του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής, οφείλεται η πραγματοποίηση της ιδέας.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου