Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Αυξημένη πλειοψηφία για κατάργηση των Αναγκαστικών Συνεταιρισμών- τι ψηφίστηκε στη Βουλή για Ε.Μ.Χίου


Θα πρέπει να το ζητήσουν οι ίδιοι οι Συνεταιρισμοί και μάλιστα με ειδική πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευσή τους έτσι ώστε να καταργηθεί η αναγκαστικότητα ενός συνεταιρισμού, και στην περίπτωση της Χίου η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χϊου.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή του σχετικού σχεδίου νόμου, πραγματοποιήθηκε αλλαγή στο επίμαχο άρθρο 32 που αφορά τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς, μόλις 4 πλέον στην Ελλάδα.
Θεωρειται πάντως "κερκόπορτα"  το γεγονός ότι κατάργηση του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού μπορεί να προέλεθει και με "αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου".
Κάτι που θα πρέπει να διευκρινήσει η ΕΜΧ για το ποιες περιπτώσεις αφορά και πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αν σε μια δεδομένη στιγμή ένας από τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς των μαστιχοπαραγωγών αποφασίσει να πορευτεί μόνος του.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ, Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΜΧ ΚΩΣΤΑ ΓΑΝΙΑΡΗ
Παραθέτουμε τις δηλώσεις των βουλευτών Χίου για το θέμα, καθώς και την ανακοίνωση της ΝΕ Χίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανδρέας Μιχαηλίδης- 
Βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ: απόλυτη συμπαράσταση στο αίτημα των μαστιχοπαραγωγών 

Στην ομιλία του χθες στη Βουλή ο Ανδρέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε στην μοναδικότητα της μαστίχας, στην έντονα εξωστρεφή και αναπτυξιακή δραστηριότητα της Ε.Μ.Χ. και τόνισε το γεγονός ότι πρόκειται για έναν απόλυτα υγιή συνεταιρισμό.
 Δήλωσε την απόλυτη συμπαράστασή του στο αίτημα των μαστιχοπαραγωγών να διατηρηθεί η αναγκαστικότητα του συνεταιρισμού και ότι θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο και σε όλα τα επίπεδα το δίκαιο αίτημα των μαστιχοπαραγωγών.
Παράλληλα αναφέρθηκε στους όψιμους υπερασπιστές της αναγκαστικότητας, καταγγέλοντας τη νεοφιλελεύθερη παράταξη ότι στηρίζει απόλυτα την ελεύθερη αγορά και ότι προσχηματικά συντάσσεται με το αίτημα της αναγκαστικότητας. Είναι άλλωστε γνωστές οι θέσεις και οι διακηρύξεις στελεχών της ότι η αναγκαστικότητα είναι ντροπή για τις σύγχρονες κοινωνίες (Π. Βογιατζής, πρώην Βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, σε συνεδρίαση στη Βουλή, 23-1-2014).
Στο τελικό κείμενο του άρθρο 32 του νομοσχεδίου, παρά τις όποιες επιφυλάξεις διατυπώθηκαν, στις οποίες αναφέρθηκε ο βουλευτής και στην ομιλία του αλλά και με δήλωσή του κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, έγιναν σημαντικές βελτιώσεις μετά από συνεννοήσεις και διάλογο με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να μη χωρά καμία αμφιβολία σε ποιες περιπτώσεις και με ποιες διαδικασίες μπορεί να αρθεί η αναγκαστικότητα. Αυτό μπορεί να γίνει αποκλειστικά και μόνο αν το ζητήσουν οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί με ειδική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσής τους, είτε με αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση δικαστηρίου.

Νότης Μηταράκης- Βουλευτής Χίου της ΝΔ: στη "μαύρη βίβλο" των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ και οι μαστιχοπαραγωγοί

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια και την ψήφιση του Σ/Ν του ΥΠ.Α.ΑΝ. για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Νέα Δημοκρατία σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν στην αρμόδια επιτροπή και στην Ολομέλεια, κράτησε σταθερή θέση υπέρ της Ε.Μ.Χ. Καταθέσαμε τροπολογία για να στηρίξουμε την αναγκαστικότητα η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή. Γι΄ αυτό το λόγο καταψηφίσαμε επί της αρχής το σχέδιο νόμου αλλά και το άρθρο 32 που αφορά στην μετατροπή των αναγκαστικών συνεταιρισμών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής - που έγιναν για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους – βάζει σε κίνδυνο ένα καθεστώς που λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες και λειτουργεί με θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τα μέλη της Ένωσης, για τους παραγωγούς της μαστίχας, για ολόκληρο το νησί της Χίου και για την ελληνική οικονομία.
Υποτίθεται ότι διαπραγματεύονται σκληρά με τους εταίρους και τους δανειστές. Στην πραγματικότητα όμως παραδίδουν ένα προς ένα όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα που προστατεύσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα άνοιξαν ακόμα μια σελίδα στη «μαύρη βίβλο» του ΣΥΡΙΖΑ για τη Χίο.
Είναι κρίμα που σε αυτήν την κρίσιμη ώρα ο κυβερνητικός βουλευτής της Χίου όχι μόνο δεν είχε το σθένος να αποστασιοποιηθεί αλλά επέλεξε τον άχαρο ρόλο της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και των αγόνων πολιτικών αντιπαραθέσεων που δεν προσφέρουν τίποτα στον αγώνα των μαστιχοπαραγωγών».      

Παραθέτουμε στη συνέχεια τμήματα της ομιλίας του κ. Μηταράκη, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου του γραφείου του
Ο Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης μίλησε πριν από λίγο στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σ/Ν του ΥΠΑΑΝ εκφράζοντας την κατηγορηματική του αντίθεση στις προωθούμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις που οδηγούν στην κατάργηση της αναγκαστικότητας της ΕΜΧ.
Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του κ. Μηταράκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε τον λόγο και έκανε γνωστό ότι αφαιρεί από το άρθρο 32 την γενικόλογη αναφορά περί μετατροπής των συνεταιρισμών «σε περίπτωση παραβίασης του Δικαίου της ΕΕ» και ότι στο τελικό κείμενο θα αναφέρεται ότι η μετατροπή του Συνεταιρισμού θα μπορεί να πραγματοποιηθεί «κατόπιν έκδοσης αμετάκλητης δικαστικής απόφασης».
Ο κ. Μηταράκης επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αφού πρώτα γίνουν και οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με την ΕΜΧ.
Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μηταράκη στην Ολομέλεια:
«Κύριε πρόεδρε,
Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,
Θα μιλήσω συγκεκριμένα για το άρθρο 32 του Σ/Ν για τους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς.
Είναι ένα καθεστώς που λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες και λειτουργεί με θετικά οικονομικά αποτελέσματα για τα μέλη, για τους παραγωγούς και για την ελληνική οικονομία.
Είναι ένα καθεστώς που προβλέπεται ρητά από το Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 12 παρ. 5
Ο σκοπός της σύστασής τους προέκυψε λόγω της ανάγκης προστασίας, πρώτον των ειδικά εξαιρετικών και μοναδικών προϊόντων και δεύτερον, των ίδιων των παραγωγών.
Πάρτε παράδειγμα τη Χίο. Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, η οποία ιδρύθηκε το 1938, κατάφερε:
πρώτον, να χαρακτηρίσει τη μαστίχα ως προϊόν ονομασίας προέλευσης,
δεύτερον, να χρηματοδοτήσει επιστημονικά και ερευνητικά προγράμματα και
τρίτον να υλοποιήσει μια αποτελεσματική στρατηγική προώθησης του προϊόντος.
Κατάφερε να αναγνωρίσει τη μαστίχα, ως παραδοσιακό φάρμακο από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό και να αναδείξει τον πολιτισμό της μαστίχας, μέσα από την εγγραφή στον κατάλογο των μνημείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Γι αυτούς τους λόγους οι Μαστιχοπαραγωγοί βρίσκονται σήμερα στους δρόμους στη Χίο και απαιτούν τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος. Μια κινητοποίηση που έχει πάνδημο χαρακτήρα και τη στήριξη όλων των φορέων του νησιού.
Οι Μαστιχοπαραγωγοί μιλούν για εμπαιγμό. Και δικαίως το κάνουν καθώς η κυβέρνηση έρχεται σήμερα, χωρίς ουσιαστική αφορμή, να ανοίξει τον δρόμο για την κατάργηση της αναγκαστικότητας.
Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι ο θεσμός αυτός λειτούργησε, βοήθησε την ανάπτυξη της οικονομίας ευαίσθητων περιοχών και προστάτευσε τους παραγωγούς.  Ειδικά τους μικρούς παραγωγούς.
Κυρίες & Κύριοι συνάδελφοι,
Η Νέα Δημοκρατία φυσικά και πιστεύει στην ελεύθερη αγορά και αντιτίθεται στους αδικαιολόγητους περιορισμούς.
Αναγνωρίζεται όμως στην οικονομική θεωρεία η έννοια της οικονομικής εξωτερικότητας, όπου σε ειδικές περιπτώσεις, θα ήταν άδικο για τους παραγωγούς αν κάποιοι στο μέλλον, εκτός αναγκαστικού συνεταιρισμού, εκμεταλλεύονται άνευ κόστους τα έξοδα προώθησης, διαφήμισης και πιστοποίησης ειδικών προϊόντων.
Και η ύπαρξη παραγωγών εκτός συνεταιρισμού θα οδηγούσε σε κατάρρευση τους συνεταιρισμούς, που δεν θα μπορούν ούτε να συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες, αγνοώντας τις ποσότητας που θα κατέληγαν σε αυτόν, ούτε θα είχαν κίνητρο να επενδύσουν στην ανάπτυξη των αγορών που απευθύνονται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Θα ήτανε πιο τίμιο από την διάταξη που συζητάμε σήμερα, το Υπουργείο να έλεγε ξεκάθαρα τα σχέδια του.
Ερώτημα 1ο
Θέλετε την αναγκαστικότητα ή όχι; Εγώ τη θέλω. Η Ν.Δ. τη θέλει. Όλοι οι φορείς του νησιού την θέλουν. Οι ίδιοι οι παραγωγοί την θέλουν και αναγνωρίζουν τα οφέλη που δημιούργησε για το προϊόν. Τα ίδια σας λένε και από την Κοζάνη και τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών. Και αφήνουν και υπονοούμενα για τα κυκλώματα διανομής που επιτίθενται με μανία στην αναγκαστικότητα…
Ερώτημα 2ο
Τι εννοείται σε περίπτωση παραβίασης του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας; Αυτή η αναφορά είναι γενική και αόριστη.
Από τη σχετική συζήτηση που είχαμε κάνει στη Βουλή σας είχα καλέσει να μου πείτε ποιος και πότε μας ζήτησε από την ΕΕ να αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο. Απάντηση δεν πήρα. Κανένα έγγραφο δεν προσκομίσατε. Παρ όλα αυτά στην επιτροπή μιλήσατε πάλι για το Ενωσιακό Δίκαιο. Σας διαφεύγει όμως μια κρίσιμη παράμετρος: Αναγκαστικοί συνεταιρισμοί υπάρχουν και σε άλλες χώρες της ΕΕ και έχουν κριθεί νόμιμοι ενώ σχετικές αποφάσεις υπάρχουν και από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράβαση δε της εθνικής νομοθεσίας δεν νοείται, διότι είναι συνταγματική πρόβλεψη! Το Σύνταγμα μας στο άρθρο 12 παράγραφος 5 επιτρέπει τη σύσταση αναγκαστικών συνεταιρισμών. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Επιτρέπεται η σύσταση με νόμο αναγκαστικών συνεταιρισμών που αποβλέπουν στην εκπλήρωση σκοπών κοινής ωφέλειας ή δημόσιου ενδιαφέροντος ή κοινής εκμετάλλευσης γεωργικών εκτάσεων ή άλλης πλουτοπαραγωγικής πηγής, εφόσον πάντως εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση αυτών που συμμετέχουν.»
Ερώτημα 3ο
Εμείς στην τροπολογία που καταθέσαμε προτείναμε η μετατροπή του αναγκαστικού συνεταιρισμού να γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα. Εσείς επιμένετε στην Υπουργική Απόφαση. Γιατί άραγε; Μήπως δεν θέλετε την γνωμοδότηση του ΣτΕ; Γιατί την αποφεύγετε; Επειδή έχει ήδη αποφασίσει και έχει εγκρίνει για την νομιμότητα της αναγκαστικότητας;
Ερώτημα 4ο 
Μήπως όλα αυτά είναι προσχήματα; Μήπως έχετε δεσμευθεί έναντι των δανειστών; Πείτε το ευθέως. Μιλήσατε στην Επιτροπή για δεσμεύσεις. Κι εμείς δεχόμασταν πιέσεις αλλά κάποια πράγματα φροντίσαμε να τα αφήσουμε στο απυρόβλητο. Εσείς πάλι – με την περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση – που κάνετε μήπως δώσατε ήδη τις σχετικές διαβεβαιώσεις στους θεσμούς και η συζήτηση που κάνουμε είναι για το Θεαθήναι;
Ερώτημα 5ο
Εσείς πιστεύετε ότι με την ρύθμιση που προωθείτε συμβάλλετε στην ενίσχυση της εθνικής θέσης; Κάθε άλλο. Την υπονομεύετε και το κάνετε αυτό με την υποψία πιέσεων της ΕΕ και με μαχητές αποφάσεις στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
H Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει μια τροπολογία. Εάν η κυβέρνηση πιστεύει στην αναγκαστικότητα τότε οφείλει να την κάνει δεκτή».

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΝΕ  ΣΥΡΙΖΑ  ΧΙΟΥ

Η  ΝΕ  ΣΥΡΙΖΑ ΧΙΟΥ χαιρετίζει την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, ώστε να εξυγιανθεί η κατάσταση στο συνεταιριστικό κίνημα.
  Στο νομοσχέδιο αυτό αναγνωρίζεται και στηρίζεται  η αναγκαστικότητα της ΕΜΧ, μια πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ Χίου, την οποία υποστηρίζαμε όταν βουλευτές της ΝΔ αρθρογραφούσαν με θέρμη για την κατάργησή της.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι μόνο με απόφαση της Γενικής  Συνέλευσης της ΕΜΧ και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία θα μπορεί  να αλλάξει το καθεστώς αναγκαστικότητας που ισχύει σήμερα.
Επίσης  διευκρινίζεται ότι  η μετατροπή του Συνεταιρισμού θα μπορεί να πραγματοποιηθεί «κατόπιν έκδοσης αμετάκλητης δικαστικής απόφασης», αρμόδιου δικαστηρίου ή Εθνικού δικαίου.
 Ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στήριξαν  την αναγκαστικότητα της ΕΜΧ με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο με τις τοποθετήσεις τους μέσα στη Βουλή, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια ότι «υπάρχουν συμφωνίες και δεσμεύσεις».  
 Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Χίου με την στάση και την δράση της θα είναι σταθερά στο πλευρό της ΕΜΧ και θα στηρίζει αποτελεσματικά την αναγκαστικότητα του συνεταιρισμού αυτού.Πηγή Chiosnews.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου