Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Υπάρχει ελπίδα, ας γίνει βεβαιότητα του Ευθύμη Μονίαρου


Έγραψε κάποιος πρόσφατα ότι η άρση της αναγκαστικότητας
είναι βόμβα στα θεμέλια της Ένωσης. Αν ήταν μόνο αυτό, τότε τα 'θύματα' θα ήταν οι εργαζόμενοι σε αυτήν και την θυγατρική της, περίπου 70 άτομα και οι οικογένειες  τους, που θα έμπαιναν και αυτοί, ενδεχομένως, στον πολύ μακρύ κατάλογο των ανέργων.
 Όμως, μια απλή γνώση της ιστορίας του μαστιχιού και του μαστιχοπαραγωγού καθώς και αυτήν της Ένωσης, μας δείχνει ότι η καλύτερη εποχή της μαστίχας ταυτίζεται με την εποχή της Ένωσης. Μιας Ένωσης που άντεξε στο πέρασμα των ογδόντα χρόνων της σε πόλεμο, κατοχή, σε άπειρες εμπορικές και όχι μόνο δυσκολίες, σε θεμιτούς και αθέμιτους ανταγωνισμούς που παρουσιάζονταν όλα αυτά τα χρόνια, αποδίδοντας στον παραγωγό ένα ικανοποιητικό εισόδημα και πάνω από όλα την εγγύηση  ότι το προϊόν του πουλήθηκε.
 Κομβικό σημείο για όλα αυτά και για την αλματώδη εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια, πέραν του ιδρυτή της και όσων την υπηρέτησαν τόσα χρόνια από όλες τις θέσεις, ήταν και είναι η αναγκαστικότητα.
 Όσοι γνωρίζουμε είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι η άρση της αναγκαστικότητας σε συνδυασμό με το προτεινόμενο φορολογικό είναι βόμβα για το σύνολο των μαστιχοπαραγωγών, βόμβα για την οικονομία της Χίου και θα στερήσει από την πατρίδα μας ένα σεβαστό ποσόν συναλλάγματος. Όλα αυτά είναι ζωτικής σημασίας στην τωρινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι όταν δεν υπάρχει η αναγκαστικότητα, ο παραγωγός που παράγει με τεράστιο κόπο την απαραίτητη ποσότητα για να του εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό συμπλήρωμα για να ζει, αναφέρομαι στον μικρό παραγωγό, θα εξαφανιστεί, κάτω από την εκμετάλλευση αυτών που καιροφυλακτούν.
Ας σημειώσουμε εδώ ότι το πλήθος των παραγωγών που παραδίδουν έως 100 κιλά, σε αυτούς αναφέρομαι παραπάνω, αποτελούν το 80% του συνόλου και παράγουν το 45% περίπου του μοναδικού μας προϊόντος .
Σήμερα που το μαστίχι έχει διεισδύσει σε πολλές καινούργιες αγορές του αναπτυγμένου κόσμου, σήμερα, που μετά από τις εξαιρετικές προσπάθειες των στελεχών και όλων των εργαζομένων στον όμιλο το μαστίχι αλλάζει χρήσεις, φάρμακο-λειτουργικό τρόφιμο, σήμερα, που για να γίνουν όλα αυτά υπάρχουν τεράστιες απαιτήσεις από τους πελάτες-καταναλωτές και γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι στο προϊόν, στα πρόσωπα, στις υποδομές, είναι για μένα κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι με την άρση της αναγκαστικότητας το προϊόν θα υποβαθμισθεί με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά κεφάλαια για το νησί.
Όλα αυτά τα χρόνια, με βάση το μοναδικό μας προϊόν που με τόσο κόπο παράγει η μαστιχoχωρούσενα και ο μαστιχοχωρούσης, η Ένωση δημιούργησε ένα όνομα όχι μόνο στον Ελλαδικό συνεταιριστικό χώρο αλλά και στον αντίστοιχο παγκόσμιο, που με την ενδεχόμενη άρση της αναγκαστικότητας θα καταρρεύσει.
Είμαι βέβαιος ότι και αυτά τα λίγα αρκούν, να καταδείξουν σε όλους ότι η άρση της αναγκαστικότητας είναι βόμβα για τα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, πληθυσμιακά και όχι μόνο θεμέλια του νησιού μας.
Θέλω να απευθυνθώ σε όλους όσους έχουν φωνή και αγαπούν τον τόπο μας, και ιδιαιτέρως σε όσους έχουν την τιμή και την τύχη να υπηρετούν από όποια θέση το κόμμα που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης, και να τους πω ότι η Χίος κινδυνεύει. Αναλάβετε δράση, και να είστε σίγουροι ότι και εμείς κάνουμε τα ανθρωπίνως δυνατά.

Υπάρχει ελπίδα, ας γίνει βεβαιότητα.

Ευθύμης Μονίαρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου