Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Χίου Στ. Κάρμαντζη Στη μνήμη Του Υποσμηναγού (Ι) Στυλιανού Παναγυφτόπουλου Χίος, 5 Νοεμβρίου 2014



Στεκόμαστε με βαθύτατο σεβασμό, εκπληρώνοντας ένα απαράγραπτο χρέος Τιμής και Μνήμης, μπροστά στην αναθηματική στήλη που μας θυμίζει την απαράμιλλη πράξη Ηρωισμού του αείμνηστου Υποσμηναγού Στυλιανού Παναγυφτόπουλου.
Πριν είκοσι ακριβώς χρόνια, το μεσημέρι της 7ης Νοεμβρίου 1994 σ’ αυτό ακριβώς το σημείο γράφτηκε μια σελίδα θυσίας, η οποία ακόμα και σήμερα προκαλεί ρίγη συγκίνησης όταν την φέρνουμε στη μνήμη μας.
Όπως αποδείχθηκε και από την έρευνα που ακολούθησε, ο Υποσμηναγός Στυλιανός Παναγυφτόπουλος, προτίμησε να θυσιάσει τη ζωή του, μη εγκαταλείποντας το αεροσκάφος,
προκειμένου να προφυλάξει την πόλη της Χίου, τα σχολεία, τα σπίτια, τους διερχόμενους από ένα τραγικό δυστύχημα με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Πιστός στον όρκο του, έθεσε το συμφέρον του συνόλου, πάνω από την ίδια τη ζωή του. Προτίμησε να χαθεί στα νερά του Αιγαίου, που ετάχθη να υπερασπίζεται, παρά να εγκαταλείψει το αεροσκάφος.
Επειδή ακριβώς δεν λησμονήσαμε ούτε στιγμή τη θυσία του Υποσμηναγού Παναγυφτόπουλου, όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να σημειώσω ότι το μεγαλείο της πράξης του έγινε συνώνυμο της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας.
Σε αυτά τα είκοσι χρόνια, πολλά έγιναν, πολλά άλλαξαν. Εκείνο που δεν άλλαξε, ούτε θα αλλάξει, είναι η ευγνωμοσύνη και το δέος που νιώθει η Χίος, που νιώθουμε όλοι μας, για τη θυσία του Στυλιανού Παναγυφτόπουλου. Γι’ αυτό και κάθε χρόνο από τότε, συγκεντρωνόμαστε εδώ, όχι ως διεκπεραίωση μια τυπικής υποχρέωσης, αλλά ως απότιση Φόρου Τιμής που μας συγκλονίζει
βαθύτατα.

Αξέχαστε Υποσμηναγέ

Ηρωικέ Στυλιανέ Παναγυφτόπουλε
Στο πρόσωπό σου, τιμούμε όλους εκείνους που, με την ίδια αυτοθυσία και αυταπάρνηση, έπεσαν υπέρ βωμών και εστιών. Δεν θα είμαι υπερβολικός αν πω ότι σε νιώθουμε κοντά μας.
Νιώθουμε ότι είσαι ανάμεσά μας. Μέσα από την αγάπη της στοργικής συζύγου σου Αγγελικής. Μέσα από την πορεία του γιού σου, του Ανθυποσμηναγού Παναγιώτη Παναγυφτόπουλου. Είμαι
βέβαιος ότι είσαι υπερήφανος από εκεί ψηλά.
Σε νιώθουμε ακόμα κοντά μας, μέσα από τη διαχρονική ευγνωμοσύνη που αισθανόμαστε, όλοι οι Χιώτες και οι Χιώτισσες, για την ηρωική σου πράξη.
Είσαι και θα μείνεις αξέχαστος.

Ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Χίου,τίμησε σήμερα Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014, τη μνήμη του αειμνήστου Υποσμηναγού (Ι) Στυλιανού Παναγυφτόπουλου στις 10.30 το πρωϊ με επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο της αναθηματικής στήλης στη Λεωφόρο Ενώσεως, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου