Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Εμείς είμαστε Χίος!!!! της Μαρίας Σταυρινούδη


 Η πατρίδα μας διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της ιστορίας της μεταπολιτευτικά. Το να περιγράψω τα δεδομένα και τις συνέπειες αυτής, δεν νομίζω ότι θα έχει κανένα νόημα, μιας και όλοι τα γνωρίζουμε και τα βιώνουμε καθημερινά.
Εμείς όμως γεννηθήκαμε και ζούμε σε ένα ακριτικό νησί κατά βάση ξεχασμένο από τις κυβερνήσεις και πρέπει να επιβιώσουμε. Και μπορούμε να επιβιώσουμε!
Όλοι μας πια αποστρεφόμαστε τις αντιπαραθέσεις, τα πισώπλατα μαχαιρώματα, την αυτοεπίδειξη, τους διαξιφισμούς, τα ατελείωτα ‘εγώ’.
 Οι επιπτώσεις αυτών των συμπεριφορών είναι να έχει απαξιωθεί ολοκληρωτικά τόσο η πολιτική όσο και οι πολιτικοί.
Πρότασή μου λοιπόν, είναι να δημιουργήσουμε ευκαιρίες, να δημιουργήσουμε ανάπτυξη στον τόπο μας και πρώτα - πρώτα να διορθώσουμε ό,τι μας περιβάλλει καθημερινά, ό,τι μας ενοχλεί, ό,τι μας στεναχωρεί μέσα από μία εν δυνάμει συνεργασία.
Μόνη μου, όπως ανέφερα και στην δήλωση μου όταν εξελέγην βουλευτής του νησιού μας, δεν μπορώ να προσφέρω παρά ελάχιστα.
Θα ήθελα πρώταρχικώς να δηλώσω ότι οι παρακάτω σκέψεις και προτάσεις μου δεν έχουν στόχο σε καμία περίπτωση την προβολή μου ως ιθύνοντα νου ούτε και επιθυμώ να επιβάλλω τις απόψεις μου ή υποσκελίσω την θέση ή τις αρμοδιότητες κανενός ατόμου ή φορέα.
Ενδεχομένως κάποια από τα θέματα στα οποία αναφέρομαι δια του παρόντος, να είναι εσφαλμένες σκέψεις ή να μην είναι εφαρμόσιμα, και σε κάποια μπορει να μην είμαι ίσως και καλά πληροφορημένη..
Αποκλειστικός όμως στόχος μου είναι να προσπαθήσω με την συνδρομή όλων, πέρα και πάνω από κάθε κομματικό κριτήριο και πεποίθηση να ενωθούμε όλοι μαζί και να γίνουμε ΜΙΑ ΦΩΝΗ στα όποια κέντρα εξουσίας!
Πρόταση μου λοιπόν είναι η δημιουργία ενός άτυπου οργάνου, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους διοικούντες την Χίο, οι οποίοι θα συναποφασίσουμε όσα η Χίος χρειάζεται αλλά και την 'ρότα' που θα κατευθυνθεί το νησί μας.
Τα παρακάτω αποτελούν τις προσωπικές μου απόψεις και θέσεις και είναι αυτονόητο ότι θα προστεθούν οι προτάσεις όλων των συμμετεχόντων!
Στην παρούσα δε φάση, είμαστε τυχεροί διότι ένας Χιώτης ετεροδημότης ο Κος Μηταράκης, βρίσκεται στην θέση του υφυπουργού σε ένα πολύ σημαντικό υπουργείο και έχει δείξει την διάθεση του να μας βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων μας.
Ένα ΠΑΓΧΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ λοιπόν, στο όποιο κανένας δεν δικαιούται να απουσιάζει.
Εγώ δεν δέχομαι η Χίος μας με την μοναδική ιστορία, να είναι ουραγός.
Προτείνω λοιπόν μια συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν (και που θα αποτελούν στην ουσία το όργανο αυτό.) :
• Ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Κάρμαντζης
• Οι βουλευτές Χίου
• Ο Δήμαρχος Κος Βουρνούς
• Και ένας εκπρόσωπος από τον ΣΥΡΙΖΑ Χίου, τον οποίο θα επιλέξει η τοπική οργάνωση.
Για εμένα είναι αδιανόητο να λείπει από το Παγχιακό αυτό μέτωπο ο λόγος και οι προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εμείς είμαστε ΧΙΟΣ και θα πορευτούμε, θα επιβιώσουμε και θα αναπτυχθούμε ΟΛΟΙ
Το αντικείμενο και στόχος της/ων συνάντησης/εων, θα είναι η ΣΥΝΑΠΟΦΑΣΗ για τα παρακάτω θέματα:
1. Τουριστική ανάπτυξη-στόχοι προβολή
2. Συγκοινωνίες
3. Επιχειρηματική ανάπτυξη
4. Μακροπρόθεσμοι στόχοι
5. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι
Όταν όλα αυτά συμφωνηθούν (το ιδανικό θα ήταν ομόφωνα, εάν όμως δεν γίνεται αυτό, κατά πλειοψηφία) θα υπάρξει κοινή διακήρυξη από όλους μας για τις ενέργειες που αποφασίστηκαν να γίνουν και ο καθένας από εμάς θα αναλάβει στον τομέα του την επίτευξη των στόχων μας.
Προτείνω δε μια φορά τον μήνα να γίνεται εκ νέου συνάντηση , με την συμμετοχή όλων των ανωτέρω και κατά περίσταση όποιων άλλων φορέων κριθεί απαραίτητο) για συζήτηση όλων των θεμάτων και των προβλημάτων που πιθανόν έχουν προκύψει στην επίτευξη των στόχων μας.
Επίσης προτείνω οποιαδήποτε παρέμβαση, ερώτηση ή διεκδίκηση γίνεται στο εξής, να έχει τις υπόγραφες όλων μας.
Επίσης σε κρίσιμα τοπικά θέματα, οι επισκέψεις στα Υπουργεία να γίνεται από όλους μας.
Και πραγματικά, προσωπικά δεν με απασχολεί εάν αυτό ακολουθεί και συμβαδίζει με το πρωτόκολλο’ ή όχι!
Η συνάντηση μας, θα μπορούσε σημειολογικά να πραγματοποιηθεί στις 11/11/14 (ημέρα της απελευθέρωσης του νησιού μας) στα γραφεία του αντιπεριφερειάρχη.
Παρακάτω θα παραθέσω τις προσωπικές μου απόψεις όσον αφορά τα παραπάνω θέματα.
Η αναφορά μου, για ευνόητους λογούς, θα είναι συνοπτική . Ο τρόπος (κατά την δική μου γνώμη ) υλοποίησης όλων των θεμάτων που θα παραθέσω, θα συνοδεύει την πρόσκληση μου στους αξιότιμους συνάδελφους μου και θα είναι στην διάθεση όλων των ενδιαφερομένων και των πολιτών στην επίσημη σελίδα μου στο fb: https://www.facebook.com/MariaStavrinoudiChios



ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Τι πρέπει να προβάλλει το νησί μας:
1. Μαστίχα
2. Όμηρος
3. Κάμπος
4. To νησί με τις περισσότερες (91! ) και καθαρότερες παραλίες στην Ελλάδα
5. Μοναστήρια – Εκκλησίες- θρησκευτικός τουρισμός
6. Ψαρά
7. Ιαματικά νερά Κεράμου
8. Ρουκετοπόλεμος Βροντάδου
9. Εναλλακτικός προορισμός, λόγω εναλλακτικών τοπίων
10. Ανάβατος
11. Μεσαιωνικά χωριά & έθιμα τους
12. Κάστρο
13. Ηλιοβασίλεμα Σιδηρούχας
14. Σπηλαία Ολύμπων και Αγίου Γάλακτος
15. Μουσείο Χίου
16. Βιβλιοθήκη Κοραή
17. Βοτανικός Κήπος
18. Λωβοκομείο Χίου

ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΟΙ ΕΩΣ ΤΕΛΟΣ ΜΑΙΟΥ 2015

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
• Δημιουργία μικρής οργανωμένης μαρίνας στο νότιο τμήμα του λιμένα
• Από τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο, σε συνεννόηση με τις ναυτιλιακές εταιρείες τα καράβια θα πιάνουν ΔΕΥΤΕΡΑ-ΠΕΜΠΤΗ στο κεντρικό λιμάνι. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΚΥΡΙΑΚΗ τα Μεστά
• Αξιοποίηση του Λιμένα Μεστών .Αν γίνει πύλη Schengen θα μπορούν να δένουν τακρουαζιερόπλοια παρέχοντας τεράστια προοπτική ανάπτυξης στη νοτιοδυτική Χίο .

Φιλικότητα της πόλης Χίου.

ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ
1) Σε όλη την προκυμαία από τον Ξενοδοχείο Χανδρή μέχρι τη ‘φτωχιά προκυμαία’ αναδεικνύουμε τους μπαβέδες, ξηλώνοντας την άσφαλτο και γίνεται δρόμος βραδείας κυκλοφορίας με ανώτερο όριο ταχύτητας τα 30 χλμ και 24ωρη αστυνόμευση
2) Για τους μήνες Ιούλιο & Αύγουστο
• 19:00-01:00 π.μ η παραλία θα είναι κλειστή από του Χανδρή –στροφή προς κήπο.

• Φορτηγά θα επιτρέπονται να κυκλοφορούν ΜΟΝΟ 6:00-18:00. Μετά τις 18:00 θα κατευθύνονται από την Ροδοκανάκη
• Απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα μηχανάκια στην παραλία από τις 11 το πρωί και μετά.
3) Επέκταση των πεζοδρομίων και στην νοτινή πλευρά της Προκυμαίας
4) Δημιουργία ποδηλατοδρόμου από Φάρκαινα έως την φτωχιά προκυμαία & περιμετρικά του κήπου, με παράλληλη δημιουργία σημείων στάθμευσης.5) Αγορά από τον Δήμο 500 (σε πρώτη φάση) ποδηλάτων τα οποία θα νοικιάζονται σε όλα τα παρκινγκ
6) ΑΜΕΣΟ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ του δρόμου περιφερειακά του φρουρίου. Αν γίνει αυτός ο δρόμος ο χώρος απέναντι από το Λιμεναρχείο θα μπορούσε να γίνει πάρκινγκ.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ‘ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ’

Κατά την άποψή μου, δεν είναι δυνατόν ένα νησί σαν την Χίο να έχει ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της την καλοκαιρινή περίοδο, που ανήκει στην εποχή του 1980.
Σε όλα τα νησιά και τις παραθεριστικές περιοχές της Ελλάδας και του κόσμου ολόκληρου, τα καταστήματα στην κεντρική αγορά, είναι ανοικτά έως πολύ αργά το βράδυ, μιας και αυτά αποτελούν το πόλο έλξης των επισκεπτών, έχοντας ευεργετική επίδραση στην αγορά και ενισχύοντας την πραγματική οικονομία του τόπου.

ΘΕΜΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ

Σε συνεργασία με την διοίκηση της ΔΕΥΑΧ και ειδικούς επιστήμονες, πρέπει να επιλυθεί ΑΠΑΞ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ το ντροπιαστικό πρόβλημα της δυσοσμίας, που μετατρέπει το πλέον χαρακτηριστικό προσωνύμιο της Χίου από ‘Μυροβόλο’ σε ‘Βοθροβόλο’. Είναι ντροπιαστικό ο επισκέπτης μόλις φτάνει στο νησί μας να μην μπορεί να αναπνεύσει. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιλύσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, που πολλές φορές ειδικά όταν φυσάει νοτιάς, επηρεάζει και όλη την πόλη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ-PORTAL ΧΙΟΥ-ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

1) Συνεργασία με Υπουργείο Τουρισμού και συμμετοχή ΜΟΝΟ σε εκθέσεις που λαμβάνει μέρος το Υπουργείο.
2) ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ εννοείται να γίνει σύγχρονο προσπέκτους για την Χίο με όλα τα παραπάνω πλεονεκτήματα που ανέφερα στην αρχή.
3)ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του γραφείου τουρισμού με τρόπο σύγχρονο και εκσυγχρονισμένο και λειτουργικό site
4)Σε συνεργασία με Χιώτες επωνύμους της διασποράς και Ελλάδας ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ όλων των εξόδων παραμονής σε ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ Ελληνες και ξένους και ΠΡΟΒΟΛΗ της παρουσίας τους στο νησί
5) Έμφαση σε Θρησκευτικό και συνεδριακό τουρισμό.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ κατά τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο

Γενική ιδέα είναι η δημιουργία αναπαραστάσεων ξεχωριστών εθίμων και δραστηριοτήτων του νησιού μας. Περιληπτικά αναφέρω:

• Μαστίχα
• Διδασκαλία Ομήρου

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ

• Δημιουργία ειδικού γραφείου της Αντιπεριφέρειας επανδρωμένο με ειδικούς επιστήμονες, στο οποίο θα απευθύνονται όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο νησί (τουριστικά καταλύματα, επιχειρηματικές δραστηριότητες κλπ). Το συγκεκριμένο γραφείο να είναι δίπλα στον επενδυτή και να τον βοηθάει σε ό,τι χρειαστεί .
• Απόφαση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού τόσο των τουριστικών καταλυμάτων, όσο και γενικότερα της αρχιτεκτονικής του νησιού μας. Η Χίος ΠΡΕΠΕΙ να αποκτήσει νησιωτικό χρώμα! Γνωρίζω ότι ο Δήμαρχος μας είναι πολύ καλός αρχιτέκτονας και μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΗΔΗ

ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

• Δημιουργία e-shop και επαγγελματικής σελίδας στο Face book από το επιμελητήριο με τίτλο που θα συμφωνηθεί, στο όποιο θα συμμετάσχουν και θα πωλούν On line όσες επιχειρήσεις επιθυμούν.
• Καμπανια και προώθηση της αγοράς των ΧΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ! Τα ωφέλει για την τοπική οικονομία και κοινωνία θα είναι ανυπολόγιστα.

• Δημιουργία ειδικά σχεδιασμένου σήματος, που θα πιστοποιεί την Χιώτικη παραγωγή των προϊόντων και το οποίο θα χρησιμοποιείται στην συσκευασία των προϊόντων.

ΘΕΜΑ Ε.Μ.Χ-ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

Η μαστίχα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον σημαντικούς οικονομικούς πόρους του νησιού μας. Στόχος μας είναι ο μαστιχοπαραγωγός να διασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη από την αύξηση της τιμής της μαστίχας. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ανοιχτούν νέες αγορές στο εξωτερικό.
Επίσης προώθηση όλων των απαραιτήτων υπό την αιγίδα της Ε.Μ.Χ ώστε η μαστίχα να πάρει τη θέση που της αξίζει, σαν ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ η ΠΑΡΑΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ προϊόν !!!

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Εδώ θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του Υφυπουργού Κου Μηταράκη, αφού είναι θέματα που μπορεί να δώσει λύση ως μέλος της κυβέρνησης.
1. Επίσημη ερώτηση και επίσημη απάντηση τόσο που βρίσκεται το θέμα της επέκτασης του αεροδρόμιου και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του.
2. Να κληθεί ειδικός για μελέτη ως προς την κατασκευή και την θέση ντόκου για τα πλοία η και τα κρουαζιερόπλοια .
3. Υδροδότηση με πόσιμο νερό της πόλης .
4.Αποπεράτωση της σύνδεσης του περιφερειακού δρόμου τόσο από βορρά όσο και από νότο. Επίσημη ερώτηση και επίσημη απάντηση και χρονοδιάγραμμα για τις προθέσεις της πολιτείας.
5. Δημιουργία του δρόμου περιφερειακά του Κάστρου.
6. Πλήρης ανακατασκευή του τελωνείου
7. Ναυτικός Όμιλος Χίου. Ανάπλαση σε πρώτη φάση ( με έξοδα της περιφέρειας ,του Δήμου ή να ενταθεί σε ΕΣΠΑ) του κτιρίου , να δοθεί προς εκμετάλλευση στον Ν.Ο.Χ και μελλοντικά να συνεχιστούν όλες οι ενέργειες για την δημιουργία τόσο του κολυμβητηρίου όσο και του Αθλητικού
κέντρου.
8. Δημιουργία καταλυμάτων και εκμετάλλευση του Ιαματικού τουρισμού στα Αγιάσματα Κεράμου και ανάδειξη των μοναδικών ιδιοτήτων της πηγής. Αυτό θα δώσει μεγάλη ανάπτυξη στη Βόρεια Χίο.

Θα είναι μεγάλη μου χαρά να ανταποκριθείτε και να δεχθείτε την πρόσκληση μου.

 Παράλληλα θεωρώ ότι θα ήταν πολύ σημαντικό και εποικοδομητικό, εάν θα μπορούσατε να μου στείλετε και εσείς τις σκέψεις, προτάσεις και τις προτεραιότητες σας, προς ενημέρωση μου και, εάν το επιθυμείτε, διάφορα θέματα προς συζήτηση στην προσεχή συνάντηση μας.

Εν αναμονή της απάντησής σας.

Σταυρινούδη Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου