Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Αποκαλυπτήρια Προτομής Κωνσταντίνου Βαμβακά.Τιμητική Εκδήλωση για τους Ευεργέτες της Καλαμωτής, Καπετάν Λουκά Κτιστάκη και την σύζυγο του Κυριακή.

Η έναρξη του 5ου φεστιβάλ - Αξάνεμος - Γιώργος Περαντάκος - πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Καλαμωτή,στην Πλατεία Κωνσταντίνου Βαμβακά - Απλάδα -την Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014.Ακολούθησε η εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ευεργέτη Κωνσταντίνου Βαμβακά και η εκδήλωση τιμής στα πρόσωπα του καπετάν Λουκά Κτιστάκη και της συζύγου του Κυριακής Κτιστάκη, με την ανακήρυξη τους ως Ευεργέτες της Καλαμωτής απο την Τοπική Κοινότητα της Καλαμωτής.
                                  Ο Ευεργέτης της Καλαμωτής Κωνσταντίνος Βαμβακάς

                                    Τα αποκαλυπτήρια της Προτομής

 Γεννήθηκε το 1880 στην Καλαμωτή της Χίου. Σε ηλικία 13 ετών ανεχώρησε για το Βατούμ προς ανεύρεση καλύτερων συνθηκών εργασίας. Εκεί προσλήφθηκε ως υπάλληλος στο κατάστημα των αδελφών Ράλλη.

Το 1905 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, απ' όπου επέστρεψε πάλι στη Χίο το 1912. Παρέμεινε στο χωριό του για ενάμιση περίπου μήνα, οπότε και ανεχώρησε πάλι για την Αμερική. Εγκαταστάθηκε στο Billisburg Πενσιλβανίας όπου και παρέμεινε εργαζόμενος σκληρά στο δικό του εστιατόριο, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα κέρδη και φτιάχνοντας μια τεράστια περιουσία. Το καλοκαίρι του 1953 επισκέφθηκε τη γενέτειρά του Καλαμωτή και αφού έκαμε τις γνωστές μεγάλες ευεργεσίες του στο χωριό, την ανέγερση της 2ης πτέρυγας στο Γυμνάσιο, προϋπολογισμού 30.000 δολαρίων και την ηλεκτροδότηση του χωριού, προϋπολογισμού 20.000 δολαρίων, επέστρεψε πάλι σύντομα στην Αμερική. Πέθανε το 1968 στην Αμερική.
        
                               
                 Oι Ευεργέτες της Καλαμωτής Λουκάς Κτιστάκης και η σύζυγος του Κυριακή

Ο καπ. Λουκάς Κτιστάκης είναι το τρίτο παιδί από τα πέντε της Μαρίας και του Νικόλα Κτιστάκη,που γεννήθηκε στα Καρδάμυλα σε ένα φτωχικό σπίτι. Αυτοδημιούργητος με όπλο την θέληση και την πίστη του στο θεό ,έγινε ένας επιτυχημένος Εφοπλιστής, με αναγνωρισμένο κύρος και εκτίμηση μεταξύ των Ναυτιλιακών κύκλων.
Συμπαραστάτη είχε σε όλη του την διαδρομή την χωριανή μας σύζυγο του Κυριακή, κόρη του Γεωργίου και της Μαρίας Σταμούλη.
Ο καπ. Λουκάς Κτιστάκης έχοντας επενδύσει μεγάλο,πατριωτικό,κοινωνικό,φιλανθρωπικό,και πολιτιστικό έργο,έχει δεχθεί πάρα πολλές Τιμητικές Διακρίσεις στην ζωή του.Αυτές που ξεχωρίζουν είναι, αυτή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου που τον ανακήρυξε ως Μέγα Ευεργέτη και Άρχοντα του Οικ.Πατριαρχείου,από την Ανωτάτη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών,του απενεμήθη ο Χρυσούς Σταυρός Αξίας και η ανακήρυξη του ως Ευεργέτης στην γενέτειρα του τα Καρδάμυλα.
Ο καπ. Λουκάς Κτιστάκης είναι ίσως από τους ελάχιστους που θεωρεί ότι ο πλούτος πρέπει με την μορφή ευεργεσιών να πηγαίνει σε πολλούς ανθρώπου,ιδρύματα,φορείς,εκκλησίες.Και ο ίδιος δεν θέλει να λέει τίποτα γι΄αυτά

 Η εκδήλωση έγινε με συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Αξάνεμος - Γεώργιος Περαντάκος -,Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής, Σύλλογο Καλαμωτούσων Αττικής - η Αγία Παρασκευή - και από την Τοπική Κοινότητα Καλαμωτής.
Έγινε τρισάγιο εις μνήμην των Ευεργετών και Δωρητών της Καλαμωτής,από τον Αιδεσιμώτατο Ιερέα Απόστολο Γαλάτουλα, εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου.Στη συνέχεια η χορωδία του Προοδευτικού Ομίλου Καλαμωτής είπαν το τραγούδι - πέτα - πέτα - στίχοι και μελοποίηση της αειμνήστου Καλαμωτούσενας Δασκάλας Αγγελικής Μ Δαμαλά.Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της Προτομής από τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Ράγκο Ιωάννη.

                                                       ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ















 Για τον Κωνσταντίνο Βαμβακά, μίλησαν η Σέβη Περαντάκου, ο Πρόεδρος του χωριού Γιάννης Ράγκος, η γλύπτρια της προτομής Μαίρη Παπακωνσταντίνου, ο Καθηγητής Γιώργος Δαμαλάς, η Ευαγγελία Μισαηλίδη, και η Αργυρώ Βαρλά και από τον Γιάννη Περαντάκο ένας αυτοσχέδιος ποιητικός λόγος για τον Κωνσταντίνο Βαμβακά. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κοινότητας αναφέρθηκε στην αθόρυβη ευεργετική παρουσία του Καπετάν Λουκά Κτιστάκη και της συζύγου του, σημειώνοντας σειρά ευεργεσιών, που είναι γνωστές αφού οι περισσότερες δεν γίνονται γνωστές με τη θέληση τους.

 Στην ευεργετική παρουσία του Καρδαμυλίτη εφοπλιστή και της Καλαμωτούσενας συζύγου του αναφέρθηκε ο Βουλευτής Κ. Τριαντάφυλλος ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του απουσιάζοντος στην Αθήνα Βουλευτή Σταμάτη Κάρμαντζη,από τον Τοπικό Κοινοτικό Σύμβουλο Μιχαήλ Κανάριο






.Στη συνέχεια δόθηκε Τιμητική Πλακέτα στον Καπετάν Λουκά Κτιστάκη και Ανθοδέσμη στην κ. Κέη από τον Πρόεδρο κ.Ράγκο Ιωάννη, και Τιμητική Πλακέτα από την Πρόεδρο Καλαμωτούσων Αττικής, κα Σέβη Περαντάκου. Στην εκδήλωση την οποία παρακολούθησαν δεκάδες κάτοικοι παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς  ο Στρατιωτικός Διοικητής Χίου, Ιωάννης Παπαπροκοπίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι,Δημοτικοί Σύμβουλοι,και το νεοκλεγέντα Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμωτής, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Χίου κ.Αυγερινός Δημήτριος και ο Πρόεδρος της Ε,Μ,Χίου κ. Μονίαρος Ευθύμης.



Η ΑΠΌΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝ ΛΟΥΚΑ ΚΤΙΣΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ.
...................................................................................................................................................................

Η Τοπική Κοινότητα Καλαμωτής, Ευγνώμων,προς τους, Λουκά και Κυριακή Κτιστάκη για τις δωρεές και ευεργεσίες τους σε αυτήν, αλλά και για το πλουσιότατο και μεγάλο φιλανθρωπικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και κοινωφελές έργο τους,

                                                    ΑΝΑΚΗΡΥΣΣΕΙ

Αυτούς Ευεργέτες της Καλαμωτής, σε επίσημη τελετή, στην πλατεία Βαμβακά,στις 6 Αυγούστου 2014 και τους ευχαριστεί θερμά.

Το Τοπικό Συμβούλιο
.........................................

Πρόεδρος.  Ράγκος Ιωάννης

Τοπικοί Σύμβουλοι.  Δαμαλάς Μιχαήλ, Κανάριος Μιχαήλ
...................................................................................................................................................................
                        
                         ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΟΥΛΗΣ - ΜΕΓΑΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ






Επιπρόσθετα όμως το Τοπικό Συμβούλιο Καλαμωτής αισθάνθηκε την ηθική υποχρέωση να πάρει και άλλη απόφαση για την κατασκευή της προτομής του 3ου της Μεγάλου Ευργέτη, και έτσι με την υπ΄αριθμόν Νο 2 Απόφαση του, της 26ης Ιανουαρίου 2014, αποφάσισε ομόφωνα, η Τοπική Κοινότητα Καλαμωτής σε συνεργασία με άλλους φορείς και κατοίκους του χωριού, να προγραμματίσουν στο άμεσο μέλλον, και την κατασκευή της προτομής του αείμνηστου Ευεργέτη Νικολάου Χούλη.

Είναι μια ακόμα ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Καλαμωτής




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου