Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας για την διάβρωση των παραλιών, Κώμης και Αγ. Φωτιάς,από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.


ΟΙ ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΝ  ΤΑ  ΣΤΟΙΧΕΙΑ  ΑΛΛΑ  ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ  ΑΚΟΜΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ
ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΩΜΗ ΑΦΟΥ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΙ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

Λύσεις για την προστασία τωνπαραλιών παρουσίασαν οι επιστήμονες που ανέλαβαν και εκπόνησαν τη μελέτη για τη διάβρωση της Κώμης και της Αγ. Φωτιάς μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας και των τοπικών συλλόγων.
Οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών Χρ. Αναγώστου και Β.Καρίβαλης παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους για την πορεία της ακτογραμμής της Αγ. Φωτιάς και της Κώμης στον χρόνο, για τις επιπτώσεις που έχουν τα καιρικά φαινομενα, η φυσική φθορά αλλά και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις πάνω σε αυτές και κατέληξαν σε συμπεράσματα που θα είναι πολύ χρήσιμα για την τοπική κοινωνία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κοστολόγηση των λύσεων που δίνονται.
Πρόβλημα στην Κώμη
Τα βασικότερα στοιχεία είναι ότι η Αγ. Φωτιά μένει σχεδόν αλώβητη στον χρόνο ενώ η Κώμη παρουσιάζει πρόβλημα διάβρωσης το οποίο όμως δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό χάρη στους δικούς της προστατευτικούς μηχανισμούς. Με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες και με προϋπόθεση να μην υπάρξουν ακραία καιρικά φαινόμενα, η Κώμη δε θα αντιμετωπίσει σημαντικό πρόβλημα.
«Αν εντατικοποιηθούν οι νότιοι άνεμοι θα έχουμε πρόβλημα» σημείωσε ο δρ. Β. Καρίβαλης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη διάβρωση στην περιοχή συντελέστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες (1946-1970) προφανώς από τον ανθρώπινο παράγοντα, από την αλλαγή χρήσης γης, από εγγυοβελτιωτικά έργα κ.λπ. και σήμερα οι παράγοντες που επηρέασαν τη μορφή της παραλίας είναι το φράγμα Κατράρη και το λιμενικό καταφύγιο.
Καμιά μόνιμη λύση
Για τους επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών οι λύσεις που σε καμιά περίπτωση δεν είναι μόνιμες, υπάρχουν και εξαρτόνται καθαρά από την πολιτική που θα ακολουθηθεί και θα συνδιαμορφωθεί από την τοπική κοινωνία και τους πολιτειακούς άρχοντες.
«Δεν υπάρχει καμιά μόνιμη λύση στο σταμάτημα της διάβρωσης μιας παραλίας.
Μπορούμε να βελτιώσουμε κάποιες ώστε να μη μας φύγουν. Είναι θέμα πολιτικών αποφάσεων, αν θέλουμε να εφαρμόσουμε επιθετική πολιτική, αν θέλουμε να σταθούμε πάνω στην ακτογραμμή ή αν
θέλουμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρίβαλης.
Οι προτάσεις
Στις δυναμικές παρεμβάσεις με αμφίβολα όμως αποτελέσματα είναι η κατασκευή κυματοφραυστών κάθετα και οριζόνια στην ακτογραμμή. Λύση την οποία ο κ. Καθηγητής έδειξε να αμφισβητεί για την αποτελεσματικότητα της.
Στις ήπιες παρεμβάσεις οι οποίες όπως ήταν φυσικό δεν υιοθετούνται σε καμιά περίπτωση από τους ιδιώτες ιδιοκτήτες των ακινήτων αλλά και με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες προφανώς θα ήταν και αδύνατο να υλοποιηθούν και να στηριχτούν από την πολιτεία, προτείνεται η φυσική οπισθοχώρηση. Να εγκαταληφθούν οι ιδιοκτησίες, κατοικίες κ.λπ από τους ιδιοκτήτες τους και να εγκατασταθούν στα ενδότερα της περιοχής με κίνητρα και αποζημιώσεις από την πολιτεία.
Η πιο εδεδειγμένη λύση είναι να αφαιρείται η επιπλέον άμμος που συγκεντρώνεται στο λιμανάκι και στην ιδιοκτησία ακριβώς δίπλα από αυτό και να τοποθετείται στο σημείο προς τον Πρ. Ηλία όπου έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα διάβρωσης.
Παράλληλα μπορεί να τροφοδοτείται η παραλία με προσεκτική διαλογή υλικού από νταμάρια, από το φράγμα κ.λπ.
Τέλος υπάρχουν κι άλλες πιο εναλλακτικές μέθοδοι οι οποίες τοποθετούνται στη θέλασσα και
λέγονται τεχνητοί ύφαλοι και βοηθούν στη μείωση της έντασης με την οποία τα κύματα «σκάνε» στην ακτη.
Την ίδια ώρα ο καθηγητής ήταν κατηγορηματικά αντίθετος με τη μεταφορά άμμου από το εσωτερικό της θάλασσας προς την ακτή αφού όπως υποστήριξε θα αλλιώσει τη φυσική άμυνα της παραλίας._
Προβληματισμένοι οι κάτοικοι
Με την αίσθηση του ανικανοπιήτου έμειναν οι κάτοικοι και ιδιοκτήτες της περιοχής της Κώμης που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο το φαινόμενο της καταστροφής των ιδιοκτησιών τους από τη θάλασσα. Οι ίδιοι εκτός από στατιστικά στοιχεία κι εκτιμήσεις προτιμούσαν συγκεκριμένες λύσεις κοστολογμένες και τεκμηριωμένες με τα οφέλη και τα αρνητικά τους από τους ειδικούς.
«Σαφώς και μας ενδιαφέρει τι θα γίνει με την Κώμη.
Όμως μας είπαν πως η μεταφορά άμμου κοστίζει 200.000 ευρώ. Αντί να δίνονται αυτά τα χρήματα έτσι γιατί να μη γίνει ένα μόνιμο έργο που θα προστατεύει την περιοχή και τις ιδιοκτησίες μας» εξεφρασαν την απορία και προφανώς με αυτό ξεκινά ένας νέος κύκλος συζητήσεων για το ποια εν τέλει θα είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση για την περιοχή τους ανθρώπους της και το περιβάλλον
Πηγή "π".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου