Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Χίο, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.




Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 19 Απριλίου στη Χίο, το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, και Δικτύων κ. Αθανάσιος Σκορδάς, ο Βουλευτής Χίου κ. Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος,  ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης και κ. Σεραφείμ Τσόκας, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Σπιλάνης, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και Νήσων κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου κ. Δημήτριος Βουνάτσος, ο Δήμαρχος Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χριστόδουλος Σταυρινάδης, ο Αντιδήμαρχος Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Θράσος Καλογρίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Γεώργιος Γεωργούλης, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες από τα Υπουργεία Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, εκπρόσωποι των κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων, της αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου.  
Στο συνέδριο αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την πορεία του εθνικού σχεδιασμού για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, καθώς και οι ειδικότερες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Παράλληλα έγινε προσδιορισμός των βασικών κατευθύνσεων ανάπτυξης της Περιφέρειας που θα εξειδικευτεί στο επίπεδο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, έπειτα από συστηματική –όπως τονίστηκε- διαβούλευση της Περιφέρειας με τοπικούς φορείς ανάπτυξης, καθώς και με τα αντίστοιχα Υπουργεία τομεακών πολιτικών.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη μέρα 18 Απριλίου, συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρηματικών φορέων, του Πανεπιστημίου και επιχειρήσεων της Περιφέρειας, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στον προσδιορισμό της περιφερειακής στρατηγικής της νέας προγραμματικής περιόδου για την «έξυπνη εξειδίκευση», μίας διαδικασίας αναγνώρισης και εντοπισμού ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας.
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής στην εισήγησή του στο συνέδριο, τόνισε ότι «στο Βόρειο Αιγαίο όπως συμβαίνει σε όλη την χώρα, συνειδητοποιούμε ότι η ανάγκη αναστροφής της φθίνουσας αναπτυξιακής πορείας αποτελεί το ζητούμενο και θα το επιδιώξουμε μέσα από το νέο μας πρόγραμμα.


Η ανάγκη, καταρχήν χωρικής και κοινωνικής συνοχής, λόγω του ιδιαίτερα έντονου νησιωτικού χαρακτήρα της και εξ’ αυτής της διπλής περιφερειακότητας, αποτελεί την κυρίαρχη στόχευση της Περιφέρειάς μας. Αυτό θα συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και στην πραγματική σύγκλιση του Βορείου Αιγαίου με της ανεπτυγμένες Περιφέρειες και με τη νησιωτική φυσιογνωμία κάθε τόπου να παραμένει αναλλοίωτη. Σε επίπεδο επιμέρους τακτικών στόχων, επιδίωξη είναι η ενδυνάμωση της τοπικής παραγωγικής μηχανής με έμφαση τα τοπικά προϊόντα και συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, με ισχυρή όμως εξωστρέφεια. Από την άλλη πλευρά οι δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές θα συνεχίσουν να αποτελούν επιδίωξη, κυρίως, εξαιτίας της νησιωτικής φυσιογνωμίας της Περιφέρειας μας.».


Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας την τοποθέτησή του, επεσήμανε τα κυρίαρχα ζητήματα που αποτελούν προϋποθέσεις για την επιτυχία του σχεδιασμού και στην συνέχεια της υλοποίησης των νέων Προγραμμάτων, ως εξής:


        • Στην ανάγκη πολυταμειακού χαρακτήρα των προγραμμάτων ώστε να υπάρχει συντονισμός, διαχείρισης, υλοποίησης και παρακολούθησης, γνώση και έλεγχος των παρεμβάσεων που γίνονται στον τόπο μας. Βασική αρχή είναι ότι κάθε έργο που έχει χωροθετηθεί στην Περιφέρεια, πρέπει να αποτελεί και έργο του Περιφερειακού Προγράμματος. Δεν πρέπει να έχουμε πλέον τα φαινόμενα της παρούσας προγραμματικής περιόδου, όπου δεν γνώριζε η Περιφέρεια τι κάνει το Γεωργίας, ή το Κοινωνικό Ταμείο .
        • Στο σύστημα διαχείρισης και αναφέρομαι τόσο στην Αρχή Διαχείρισης, όσο και στους δικαιούχους των έργων. Το ζητούμενο εδώ είναι ενδυνάμωση των φορέων ώστε να ασκούν αποτελεσματικά το ρόλο τους, με μείωση της γραφειοκρατίας και των διαχειριστικών βαρών, πολλά από τα οποία είναι εντελώς τυπικά και τέλος Αρχές Διαχείρισης που θα παρακολουθούν τα έργα που είναι χωροθετημένα στα νησιά μας και θα διαθέτουν τα μέσα και προϋποθέσεις για να επιτελούν το έργο τους.
        • Πραγματική αποκέντρωση στις Περιφέρειες, ώστε να γίνει και ουσία η Περιφερειακή Ανάπτυξη και ο θεσμός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου