Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Χαιρετισμός Αντιπεριφερειάρχη Χίου στην έναρξη του Συνεδρίου"Η απάντηση μας στις πυρκαγιές συνεργαζόμενοι για μια καλύτερη Χίο".


Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ  το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» για την ανάληψη της πρωτοβουλίας διοργάνωσης του σημερινού Συνεδρίου, με αντικείμενο την επόμενη μέρα στο πυρόπληκτο νησί μας, την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς της 18ης Αυγούστου 2012.
Σήμερα, στην μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε όλοι στη Χίο για την ανάκαμψη, είναι όσο ποτέ αναγκαία η συζήτηση, η συνεργασία και η επιστημονική γνώση, αλλά και η διεθνής ευαισθητοποίηση  που προσφέρει το Συνέδριο.
Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς, την οποία πολεμήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις, εντοπίζονται κατά την άποψή μου σε τρία επίπεδα:
Την, χωρίς προηγούμενο, περιβαλλοντική-οικολογική καταστροφή η οποία έπληξε το φυσικό πλούτο της Χίου.
Την οικονομική καταστροφή, ιδιαίτερα στο μοναδικό προϊόν της μαστίχας, η οποία επηρεάζει σε βάθος χρόνου ολόκληρο τον οικονομικό ιστό της Χίου.
Τις κοινωνικές επιπτώσεις, την ψυχολογική επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας και το πλήγμα στην εικόνα της Χίου.

Είναι υποχρέωσή μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συνέπειες και στα τρία επίπεδα που προανέφερα. Εκεί προσανατολίζεται ο σχεδιασμός μας, με βάση σχετικές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου και διεκδίκηση και αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.
Γνωρίζουμε ότι η προσπάθεια ανάκαμψης-ανασυγκρότησης δεν είναι εύκολη. Γνωρίζουμε επίσης και τις δυσκολίες, ιδιαίτερα σε ένα δυσχερές οικονομικό περιβάλλον όπως αυτό των ημερών μας.
Αξίζει ωστόσο, να κρατήσουμε το πνεύμα συνεργασίας, κοινής προσπάθειας, εθελοντικής προσφοράς που ζήσαμε τις ημέρες της πυρκαγιάς. Οφείλω να πω ότι και σήμερα, η ανταπόκριση των συμπολιτών μας στο κάλεσμά μας για την πολύμορφη ενίσχυση της προσπάθειας αποκατάστασης είναι συγκινητική και αξιοσημείωτη.  Απτό δείγμα αυτής της συμβολής είναι και το Συνέδριο που διοργανώνεται από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».
Κλείνοντας, θα ήθελα να καταθέσω την πεποίθησή μου ότι με ρεαλιστικό σχεδιασμό, κοινή προσπάθεια και συνεργασία, έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της καταστροφής, και όπως λέει και ο τίτλος του Συνεδρίου «συνεργαζόμενοι να κάνουμε τη Χίο μας καλύτερη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου