Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Εκλογές 2012.Καθαρή νίκη Ν.Δ. - Ζητούμενο μία ισχυρή Κυβέρνηση

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια θα ενημερώσει στις 11.30 το πρωί ο Πρόεδρος της Βουλής Βύρωνας Πολύδωρας, για το αποτέλεσμα των εκλογών και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης.

Την πρώτη εντολή θα λάβει ο Αντώνης Σαμαράς. Σε δηλώσεις του την Κυριακή το βράδυ, ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που πρεσβεύουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας να συμμετάσχουν σε μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικά παιχνίδια»

Νωρίτερα, στις 10.00 ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αντώνης Μανιτάκης θα ανακοινώσει στον κ. Πολύδωρα το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά στο αποτέλεσμα των εκλογών, με καταμετρημένο το 99,88% των εκλογικών τμημάτων η ΝΔ καταλαμβάνει 29,66% και 129 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 26,89% και 71 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 12,28% και 33 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51% και 20 έδρες, η Χρυσή Αυγή 6,92% και 18 έδρες, η Δημοκρατική Αριστερά 6,26% και 17 έδρες και ΚΚΕ 4,50% και 12 έδρες.

Όσον αφορά στους βουλευτές Επικρατείας, εκτός μένει η Φώφη Γεννηματά, δεύτερη βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ πίσω από τον Πύρρο Δήμα. Τη θέση της πήρε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ, καθώς το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε έναν βουλευτή επικρατείας. Στα επικρατείας των άλλων κομμάτων εκλέγονται από τη ΝΔ οι Ντόρα Μπακογιάννη, Χαράλαμπος Αθανασίου, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Γιάννης Μιχελάκης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Μανώλης Γλέζος, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Τσουκαλάς, από τους Αν. Έλληνες ο Τέρενς Κουϊκ, από Χρυσή Αυγή ο Χρ’ηστος Παππάς και από ΔΗΜΑΡ ο Σπύρος Λυκούδης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα η λίστα των 300 βουλευτών είναι η εξής (ΕΔΩ)

Την εκτίμηση ότι η ΔΗΜΑΡ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση, έκανε ο Ιωάννης Τραγάκης από τη ΝΔ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σημείωσε ότι στις προηγούμενες εκλογές, η ψήφος ήταν τιμωρητική, ενώ τώρα είναι ψήφος κυβερνησιμότητας.

Ο Κώστας Πουλάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι λόγω του «καλπονοθευτικού νόμου» δεν «βγήκε» η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση αριστεράς και εκτίμησε ότι μπορεί η διερευνητική εντολή να μην «φτάσει» στο δεύτερο κόμμα, εννοώντας ότι ενδεχομένως να καταλήξει σε σχηματισμό κυβέρνησης η εντολή που θα λάβει ο Α. Σαμαράς.

Ο Θανάσης Χειμωνάς από το ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι το ιδανικό θα ήταν μία κυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, αλλά όπως είπε, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε «ενθουσιασμένος» με το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ζήτησε ακόμα η κυβέρνηση να λειτουργήσει και να έχει την μεγαλύτερη συμμετοχή. πηγή.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου