Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Κ. Γανιάρη στο Περ/κο Συμβούλιο 7/6/2011


Κύριε Υπουργέ
Κυρία Υφυπουργέ
Αγαπητές &  Αγαπητοί Συνάδελφοι
Σας καλωσορίζω στο Περιφερειακό Συμβούλιο που γίνεται στην Χίο για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες εκλογές που ανέδειξαν ένα Περιφερειακό Συμβούλιο απευθείας από τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο με την παρούσα του δομή έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία όχι μόνο γιατί είναι αιρετό, αλλά κυρίως γιατί πλέον διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που του δίνουν την δυνατότητα να διαχειρίζεται αναπτυξιακούς πόρους και να επιτελεί την πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης που οραματίζεται.
Η Χίος, είναι τόπος που ιστορικά ανταποκρίνεται σε περιόδους κρίσης με λύσεις και αναπτυξιακές επιλογές που έχουν μια ιδιαίτερη αξία για τον τόπο και τους κατοίκους του. Τα τελευταία χρόνια το μοντέλο ανάπτυξης της στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην επίλυση των ζητημάτων υποδομών της. Όχι πως αυτό είναι λίγο, ή ότι αυτό είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό που είναι λάθος είναι να σχεδιάζεις έργα επειδή υπάρχουν χρηματοδοτικά πρωτόκολλα. Η κατεύθυνση πρέπει να είναι σχεδιάζω γιατί έχω ανάγκες και αναζητώ τους πόρους που θα τις εξυπηρετήσουν και όχι το αντίθετο. Μάλιστα σήμερα που οι πόροι είναι περιορισμένοι, το ζητούμενο είναι πως οι πόροι αυτοί θα παράξουν αποτέλεσμα για τον τόπο και γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.


Το ζητούμενο για μας είναι να υπάρξουν έργα – παρεμβάσεις που θα δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στον τόπο μας, θα αξιοποιούν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, θα δημιουργούν εισόδημα και θέσεις εργασίας.
Εμείς εδώ ως Περιφερειακή Ενότητα Χίου μέχρι τώρα προσπαθήσαμε να οργανώσουμε την υπάρχουσα κατάσταση, να δούμε τι προβλήματα υπάρχουν και να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Αυτό που πρέπει να σας αναφέρω είναι ότι η Περιφερειακή Ενότητα έχει αρκετά έργα που θα πρέπει να υλοποιήσει, τα οποία βέβαια έχουν ζητήματα, για να μην πω προβλήματα, και τα οποία καθημερινά αντιμετωπίζουμε όπως οφείλουμε. Υπάρχουν όμως κεφαλαιώδη ζητήματα στα οποία επίσης πρέπει να δώσουμε λύσεις με ειλικρίνεια. Οφείλουμε λοιπόν να επιλύσουμε θέματα όπως:
τα απορρίμματα και αναφέρομαι στο ζήτημα του ΧΥΤΑ της Βόρειας Χίου.
τα σχολεία που είναι στην αρμοδιότητα μας,
τα έργα οδοποιίας που επίσης απαιτούν την προσοχή και την ενεργοποίηση μας, με στόχο ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο.

Βέβαια, μέσα στο πλαίσιο του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, πρέπει να δούμε και το ζήτημα του Νέου Κεντρικού Λιμένα Χίου. Σε σχέση με αυτό το έργο το βασικό ζητούμενο είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης. Η στόχευση μας είναι προς το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων, μιας που στο ΠΕΠ οι πόροι για λιμάνια είναι μόλις 44 εκ, έχουν ενταχθεί ήδη 2 λιμάνια στην Λαγκάδα και τις Οινούσσες και κυρίως γιατί το νέο λιμάνι της Χίου έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο από 63 εκ για τις λιμενικές υποδομές του μη συμπεριλαμβανομένων χερσαίων και οδικών έργων. Είναι δε σαφές ότι και η πολιτική βούληση υπάρχει για την υλοποίηση του έργου αυτού και οι αναγκαίες ενέργειες γίνονται.
Συναφές με το θέμα του Λιμένα, είναι και το μείζον θέμα του εκσυγχρονισμού του Αεροδρομίου της Χίου. Κατά την άποψή μου οφείλει η Πολιτεία να ξεκαθαρίσει εάν έχει την πρόθεση και τους πόρους για να υλοποιήσει το έργο της επέκτασης. Δικαστικές εμπλοκές πλέον δεν υπάρχουν, άρα η δρομολόγηση του έργου αποτελεί πλέον θέμα πολιτικής βούλησης και διάθεσης πόρων.
[…]
Η πρωτοβουλία του κ.Υπουργού για την ανάδειξη ενός καλαθιού αντιπροσωπευτικών του τόπου μας προϊόντων αποτελεί μια σωστή και υπεύθυνη πρωτοβουλία στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των τοπικών μας πόρων σε μια στοχευμένη κατεύθυνση ανάπτυξης με εξωστρεφή προσανατολισμό. Είναι προφανές πλέον ότι οποιαδήποτε ενέργεια θα κάνουμε από εδώ και πέρα πρέπει να έχει στόχο την αξιοποίηση των τοπικών μας δυνάμεων σε μια κατεύθυνση οικονομικής ανάπτυξης που θα φέρνει εισόδημα στους αιγαιοπελαγίτες.
Θεωρώ αναγκαίο ως επόμενο βήμα τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα εξειδικεύσει τις προτάσεις μας, θα υποδείξει τρόπους προώθησης των τοπικών προϊόντων και θα προσανατολίσει τη δράση μας προς συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης.
Εμείς αγαπητοί συνάδελφοι και συμμετέχοντες στην σημερινή συνεδρίαση, έχουμε πλέον αποφασίσει ότι στόχος δεν είναι να γίνουν όλα, ούτε να ξεκινήσουν τα πάντα χωρίς να τελειώσει τίποτα. Ο στόχος είναι να επικεντρωθούμε σε μερικά ζητήματα, να τα ολοκληρώσουμε και να τα καταστήσουμε χρήσιμα για τους Χιώτες.
Εκμεταλλεύομαι την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη σημερινή μας συνεδρίαση για να θέσω μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την αναπτυξιακή δυναμική του τόπου μας, στα πεδία που συναρτώνται με τα αντικείμενα και τις αρμοδιότητες του Υπουργείου:
· Ολοκλήρωση το συντομότερο δυνατόν του Φράγματος στη θέση Κόρης Γεφύρι, ενός έργου που με τη λειτουργία του θα δώσει απάντηση στο υδρευτικό πρόβλημα και θα τονώσει αποφασιστικά την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα.
· Ολοκλήρωση των δικτύων του Φράγματος Κατράρη Καλαμωτής, έργο ενταγμένο στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ώστε το έργο να καταστεί λειτουργικό συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της νότιας Χίου.
· Ουσιαστική στήριξη των τοπικών προϊόντων Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), προβολή και προώθηση χαρακτηριστικών τοπικών προϊόντων, ως συστατικού στοιχείου της φυσιογνωμίας του νησιού και παράγοντα προσέλκυσης επισκεπτών.
· Υλοποίηση των Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ), πληροφορούμαι ότι υπάρχει αξιόλογη κινητικότητα σε επίπεδο κατάθεσης προτάσεων, ως δυναμικών πρωτοβουλιών που επιφέρουν πόρους στο νησί και λειτουργούν ως παράγοντας δημιουργίας συμπληρωματικού εισοδήματος για δεκάδες οικογένειες.
· Διατήρηση του αναγκαστικού χαρακτήρα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ενός παραγωγικού και κερδοφόρου συνεταιρισμού, ουσιαστικού βραχίονα της τοπικής μας ανάπτυξης.
· Χαρακτηρισμός της περιοχής του Κάμπου, ως αγροτικής περιοχής υψηλής παραγωγικότητας και αισθητικής, με ότι συνεπάγεται αυτό στη δίκαιη φορολόγηση των ιδιοκτησιών της περιοχής.
· Συνύπαρξη ιχθυοκαλλιεργειών και αλιευτικής δραστηριότητας μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης και διαλόγου, οριοθέτηση δραστηριοτήτων με αμοιβαίο σεβασμό και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
· Εξειδίκευση της κτηνοτροφικής πολιτικής και του σχεδιασμού για κτηνοτροφικές δραστηριότητες στην Π.Ε. Χίου
· Αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της Χίου, ως Πύλης Εισόδου για τα προϊόντα τρίτων χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου.


Κώστας Γανιάρης
Αντιπεριφερειάρχης Χίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου