Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιωάννης Περαντάκος
Πάντοτε ανήσυχος ο ακούραστος Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαμωτής Ιωάννης Περαντάκος, εκτός από τα καθήκοντα του Προέδρου ενδιαφέρεται και για τα κοινά του χωριού. Δημοσιεύουμε επιστολή που έστειλε στον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κον. Γανιάρη Κωνσταντίνο, με θέμα την επικινδυνότητα του δρόμου Καλαμωτής Κώμης στη θέση Πορό καθώς και μια δεύτερη επιστολή, με θέμα: Επικείμενες αλλαγές στο Νομοθετικό Πλαίσιο περί λειτουργίας των Συνεταιρισμών όπως προβλέπει ο Νόμος του Καλλικράτη.


δρόμος Καλαμωτής Κώμης στη θέση Πορό
Καλαμωτή, 20 Μαρτίου 2011

Προς τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κωνσταντίνο Γανιάρη.

Επί τη ευκαιρία των νέων σας καθηκόντων στην Περιφέρεια και αφού σας ευχηθώ πολλή δύναμη, αν και εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχετε παίρνοντας παράδειγμα από την επιτυχή σας πορεία στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Προ ολίγων ημερών έμαθα ότι ο δρόμος της Κώμης ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια και επειδή έχω ασχοληθεί με μία πρόταση που είχα ξανά-συζητήσει θα ήθελα να σας ενημερώσω και ο ίδιος στο γραφείο σας.

Ανεβαίνοντας από Κώμη προς το χωριό και φτάνοντας στον Πορό - ακριβώς εκεί που δουλεύει το καλοκαίρι η αλωνιστική, εκεί υπάρχει μια τσικουδιά. Στο βόρειο μέρος του δένδρου υπάρχει ένας αγροτικός δρόμος και συνεχίζει προς τον Βορρά. Ο δρόμος αυτός είναι περίπου 370 μέτρα και το τέρμα του μπαίνει ξανά στον άσφαλτο. Θα σας προσκομίσω και σχεδιάγραμμα.

Η πρόταση μας είναι ο δρόμος αυτός αφού φτιαχτεί να γίνει άνοδος από Κώμη προς το χωριό και ο υπάρχον να γίνει κάθοδος. Ίσως προλάβουμε και πιθανά ατυχήματα διότι στις στροφές στον Πορό έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα.

Είναι μια πρόταση της Καλαμωτής, αλλά αφορά όλη την Χίο και όχι μόνο. Εμείς πάντως ως Συνεταιρισμός Θα σας ευγνωμονούμε για την προσπάθεια σας αυτή για να δουν οι νέοι μας καλύτερες ημέρες και για να ταξιδεύουν προς την Κώμη με ασφάλεια.

Με τιμή,
Ιωάννης Περαντάκος

------
Συνεταιρισμός Μαστιχοπαραγωγών Καλαμωτής Καλαμωτή
82102 Χίος
Ημερομηνία: 20 Μαρτίου 2011


Θέμα: Επικείμενες αλλαγές στο Νομοθετικό Πλαίσιο περί λειτουργίας των Συνεταιρισμών όπως προβλέπει ο Νόμος του Καλλικράτη

Το διοικητικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού είναι εντελώς αντίθετο για κάθε σκέψη αλλαγής και συνεργασίας με άλλους συνεταιρισμούς γιατί στο πέρασμα του χρόνου έχουμε ζήσει πολλά απαράδεκτα και έχουμε τραβήξει πάρα πολλά και εμείς και οι γονείς μας χωρίς καμία βοήθεια από το κράτος.

Ενα απλό παράδειγμα: Το 1938 που ιδρύθηκε ο Συνεταιρισμός μας στο δικό μας το χωριό υπήρχε έδρα γεωπόνου και από εδώ έφυγε στρατιώτης για την Αλβανία το 1940. Έκτοτε δεν ξαναηλθε ποτέ. Όταν έγινε ο Καποδίστριας διόρισαν σε κάθε δήμο έδρα Γεωπόνου. Ποτέ δεν είναι στην δουλειά αυτή, ούτε ενδιαφέρθηκε ποτέ κανείς για τους παραγωγούς μας. Προσωπικά έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με τον Συνεταιρισμό μας - ήμουν από το 1960 σε όλα τα διοικητικά και σαν σύμβουλος και πρόεδρος περισσότερο από 20 χρόνια. Τα τελευταία 15 χρόνια έχουμε πετύχει πολλά και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Καλά θα κάνουν λοιπόν να μας αφήσουν ήσυχους.
Σήμερα βρισκόμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο γιατί οι παραγωγοί μας απολαμβάνουν πραγματικά πάρα πολλά από τα δικαιώματα τους και για αυτό μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι σαν Διοικητικό Συμβούλιο. Ενδεικτικά σας πληροφορώ ότι από το 2006 μέχρι και σήμερα δηλαδή το 2011:

Συνεχώς διανέμουμε λιπάσματα - κάθε χρόνο περίπου 50 τόννοι δωρεάν στους παραγωγούς. Επίσης φτιάξαμε μια αίθουσα για καθαρισμό μαστίχας της Ένωσης όπου δουλεύουν περίπου 20 γυναίκες κατά τους χειμερινού μήνες για λογαριασμό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγων Χίου. Οι κυρίες αυτές κάθε χρόνο παίρνουν περίπου 40 έως 50 χιλιάδες ευρώ - είναι κάτι σημαντικό για το χωριό μας.

Μια άλλη πολύ σημαντική προσπάθεια : η κατασκευή της προτομής του Μεγάλου Ευεργέτη Καλαμωτής Μικέ Γρηγοριάδη, είναι κατόρθωμα του Συνεταιρισμού μας έγινε το 2006.
Επίσης ο Συνεταιρισμός συμμετέχει και υλικά και ηθικά σε Θέματα τοπικού περιεχομένου όπως στην Κοινότητα, στον Δήμο στους συλλόγους και πολλές άλλες προσφορές.

Το σπουδαιότερο είναι το εξής: Την τελευταία δεκαετία έχουν αυξήσει την παραγωγής μας περίπου 4 φορές δηλαδή από 2.5 τόνους έχουμε φτάσει στους 8,5 τόνους και ελπίζουμε να πάμε στους 10 τόνους.

Κοντά σε όλα αυτά έχουμε και μια σημαντική περιουσία σε ακίνητα όπως αποθήκες (Σούπερ Μάρκετ) και δύο γεωτρήσεις που έχουν ενοικιασθεί στον Δήμο.

Όλα αυτά δεν μας επιτρέπουν να σκεπτόμαστε συνεργασίες με κανένα. Αυτά δεν μας επιτρέπουν συνεργασίες με άλλους συνεταιρισμούς.

Με τιμή,
Ιωάννης Περαντάκος
Πρόεδρος Συνεταιρισμού Μαστιχοπαραγωγών,Καλαμωτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου