Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

Η Καλαμωτή
Στην χρυσή δεκαετία της Καλαμωτής 1947 - 1957, δύο ήταν οι παράγοντες που συνέτειναν στην αναγέννηση της Καλαμωτής:
  • Πρώτον το ανθρώπινο δυναμικό που υπήρχε και που διακρινόταν για την μεγάλη αγάπη και έγνοια τους για το χωριό και το μέλλον του, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές είχαν μεταξύ τους και σαν μια γροθιά ανταποκρινόταν στις ανάγκες του χωριού.
  • Και ο δεύτερος παράγοντας ήταν τα άξια τέκνα της Καλαμωτής, που ζούσαν στην Αθήνα και στην Αμερική, όπου διέπρεψαν ως επιτυχημένοι επιχειρηματίες, και έχοντας όλοι την άσβεστη φλόγα της δημιουργικής προσφοράς και την μεγάλη αγάπη για το χωριό τους, πραγματοποίησαν τότε το θαύμα της αναγέννησης της Καλαμωτής, με βασικά έργα υποδομής. Αυτά είναι το Γρηγοριάδειο Υδραγωγείο, το Χούλειο Νοσοκομείο, ο Ηλεκτροφωτισμός και η ανέγερση του Γυμνασίου από τον Κωνσταντίνο Βαμβακά.

Ο Χιακός τύπος της εποχής εκείνης πρόβαλε έντονα, με άρθρα και ανταποκρίσεις τα γενόμενα στην Καλαμωτή. Χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εφημερίδα  "Πρόοδος'', η ομιλία του Γυμνασιάρχη Παπανικολάου στα εγκαίνια του Γυμνασίου, που στον επίλογο της ομιλίας του είπε:" Όλοι όσοι αγαπούν τον πολιτισμό, την πρόοδο, στέκονται με σεβασμό και θαυμασμό μπροστά στις χειρονομίες των παιδιών που γέννησε και ανάστησε η Καλαμωτή. Σας βεβαιώνω πως αν αυτό είχε γενικό χαρακτήρα, αν η ομόνοια βασίλευε σ' όλη τη χώρα μας, αν η καλοσύνη και η αγάπη ήσαν σύμβουλοι των ανθρώπων, δεν θα υπήρχε τόσος ανθρώπινος πόνος ούτε τόσες τραγωδίες γύρω μας. Δημιουργείτε και η δημιουργία είναι το πραγματικό, το αιώνιο και ακατάλυτο νόημα της ζωής''. Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αγών'' σε άρθρο της καταλήγει. ''Οι ομογενείς της Καλαμωτής, οι κάτοικοι της, η σημερινή Καλαμωτή πρέπει να γίνουν ένα παράδειγμα και ένα μάθημα για όλους μας.

Σήμερα η εικόνα που παρουσιάζει η σύγχρονη Καλαμωτή είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της χρυσής δεκαετίας 1947-1957. Τα τελευταία 20 χρόνια η Καλαμωτή δέχθηκε πάρα πολλά κτυπήματα από εξωγενείς παράγοντες σταματώντας την δημιουργική πορεία που είχε τόσα χρόνια.

Το νέο Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Καλαμωτής αποφασισμένο και ενωμένο από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τις τύχες του χωριού, προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις του να αγωνισθεί για τα συμφέροντα του χωριού.

Στις 13-3-2011 στο Κοινοτικό κατάστημα της Καλαμωτής πραγματοποιήθηκε Τοπικό Συμβούλιο με θέμα: ''ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ". Ο Πρόεδρος πληροφόρησε το τοπικό συμβούλιο για της άστοχες ενέργειες του Αντιδημάρχου της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων κ. Ηλία Κλεισσά, να βγάλει το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου ερήμην όλων των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου να γίνει η παρέλαση των Σχολείων της β΄θμιας εκπαίδευσης στην Δημοτική Κοινότητα Πυργίου, ξεχνώντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφο 51 του Ν.3852/2010 όλοι οι πρώην Δήμοι έχουν καταργηθεί.

Φαίνεται ότι ο κ. Κλεισσάς ξέχασε ότι δεν είναι πλέον Δήμαρχος και τις αποφάσεις τις παίρνει πλέον ο Δήμαρχος Χίου. Το Τοπικό Συμβούλιο άκουσε την εισήγηση του Προέδρου και ψήφισε ομόφωνα την πρόταση του, που είναι η παρακάτω.

Παρέλαση στην Καλαμωτή την 25η Μαρτίου 1969




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                            ΚΑΛΑΜΩΤΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011
ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΩΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ                          

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ
κον Δήμαρχο Πολ. Λαμπρινούδη

ΚΟΙΝ. 1 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ        
κον Κώστα Γανιάρη

ΘΕΜΑ:ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

Αξιότιμοι κύριοι,
Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα σήμερα την 11ην Μαρτίου 2011 κατά την επίσκεψιν μου στον Δήμο Χίου και μάλιστα στο τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, ότι ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων κος Ηλίας Κλεισσας υπέβαλε στον Δήμου Χίου την 9/3/2011 το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου 2011 για την Δημοτική Κοινότητα Πυργίου και για τις Τοπικές Κοινότητες Καλαμωτής, Λιθίου και Μεστών, χωρίς να μας ενημερώσει καθόλου και χωρίς να ζητήσει την γνώμη μας κάνοντας φαίνεται ακριβως ότι έκανε και σαν Δήμαρχος του ΠΡΩΗΝ Δήμου Μαστιχοχωρίων ξεχνώντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 1 παράγραφο 51 του 3852/2010 όλοι οι πρώην Δήμοι έχουν καταργηθεί.

Με το παλαιό καθεστώς του Καποδιστριακού Δήμου η Καλαμωτή συμφώνησε / δέχθηκε να μεταφέρονται οι μαθητές των Σχολείων Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμωτής στο Πυργί για την παρέλαση της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου και 11ης Νοεμβρίου θεωρώντας βάσιμη την απαίτηση του Πυργίου γιατί η Έδρα του Δήμου μεταφέρθηκε από την Καλαμωτή στο Πυργί, ενώ προϋπήρχε στην Καλαμωτή σαν έδρα των Σχολείων, και ήταν Έδρα φυσικά του τότε Πιλοτικού Καποδιστριακού Δήμου.

Σήμερα, αφού ή Έδρα του Δήμου καταργήθηκε στο Πυργί, γιατί τα Σχολεία με Έδρα τους την Καλαμωτή θα πρέπει σώνει και καλά να πάνε να παρελάσουν στο Πυργί και όχι στην Τοπική Κοινότητα Καλαμωτής που ανήκουν;

Εμείς δεχόμεθα τα Σχολεία μας να παρελάσουν στην Έδρα του σημερινού Δήμου Χίου εφόσον ζητηθεί από τον Δήμο και για όλα τα άλλα Σχολεία, διαφορετικά τα Σχολεία μας θα παρελάσουν στην Έδρα τους όπως θα παρελάσουν και όλα τα άλλα Σχολεία των Τοπικών και Δημοτικών κοινοτήτων- του Νέου ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Χίου που και αυτά θα παρελάσουν στις Έδρες τους.

Παρακαλούμε τον κον Δήμαρχο να ενημερώσει τον Αντιδήμαρχο Παιδείας κον Νύκτα και να αποστείλουν έγγραφο στους διευθυντές των σχολείων Γυμνασίου και Λυκείου Καλαμωτής αναφέροντας τους ότι οι μαθητές των Σχολείων τους θα παρελάσουν στην έδρα τους την Καλαμωτή.

ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ                                         
ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΛΑΜΩΤΗΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Μ. ΡΑΓΚΟΣ

ΤΑ ΜΕΛΗ
ΔΑΜΑΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΚΑΝΑΡΙΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ


Το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμωτής

1 σχόλιο:

  1. kai polu kala ta lete etsi prepei na ginei ta paidia na kanoun parelash sthn edra tous gia na perpatoun me perissotero kamari kai perifaneia mprosta stous dikous tous an8rwpous...

    ΑπάντησηΔιαγραφή