Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Νέοι αγρότες, μόνοι ψάχνουν για επιβίωση

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ    Αναδημοσίευση: Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Η ρόδινη τηλεοπτική εικόνα με το νέο Ελληνα αγρότη να ρεμβάζει χαλαρά στην εξοχή απέχει παρασάγγας από τη σημερινή πραγματικότητα. Οι περισσότεροι ζουν με το άγχος της αποπληρωμής δανείων και ελάχιστοι έχουν καταφέρει να ορθώσουν το ανάστημά τους, ώστε σήμερα ν' απολαμβάνουν τους καρπούς μιας εύρωστης επιχείρησης στον αγροτικό τομέα.

Βασίλης Μπάλλας, Ρούλα Μπούρα
Βασίλης Μπάλλας, 
Ρούλα Μπούρα

Αστεία τα χρήματα που βγάλαμε

Στελέχη σε εταιρεία Πληροφορικής, το ζεύγος Βασίλη Μπάλλα και Ρούλας Μπούρα φλέρταραν με την ιδέα να φύγουν απ' την πίεση της πολύβουης Αθήνας.
Η παρότρυνση ενός φίλου για καλλιέργεια μαστίχας στον τόπο καταγωγής του Βασίλη λειτούργησε καταλυτικά. Δεν το μετανιώνουν, μολονότι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για επιβίωση πλέον όχι στη μαστίχα, αλλά στον αγροτουρισμό.

«Το 2006», λέει ο Βασίλης, «είδα ένα πρόγραμμα για επιδότηση ενοικίου στην αγορά γης. Πήγα στα κεντρικά της Αγροτικής Τράπεζας, βρήκα τον αρμόδιο και μου είπε: "Δεν μπορεί να μιλάς σοβαρά, ν' αφήσεις στρωμένη καριέρα"».

«Με το "καλημέρα"», λέει, «μας έφυγαν για γη, συμβόλαια, τοπογράφους 35.000 ευρώ , όσα δηλαδή είχαμε βάλει στην άκρη. Ιούλιο υποβάλαμε το φάκελο, τον Οκτώβριο, νομίζω πήραμε την πρώτη δόση για το πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, δηλαδή περίπου 13.000 ευρώ . Τη δεύτερη δόση, περίπου 6.000 ευρώ , είναι να την πάρουμε μόλις κλείσουμε πενταετία».

Ως τώρα, «τα λεφτά που έχουμε βγάλει απ' τη μαστίχα είναι αστεία, όμως έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Η μαστίχα επιδοτείται με 2-3 ευρώ το κιλό κι εμείς βγάζουμε 25 κιλά το χρόνο! Καλλιεργούμε 32 στρέμματα στους Ολύμπους. Βέβαια, η δυναμική της έκτασης είναι γύρω στα 80 κιλά το χρόνο. Τελικά, αποφασίσαμε ν' ασχοληθώ εγώ με τον αγροτουρισμό, δηλαδή με ξεναγήσεις στα χωράφιά μας, και η Ρούλα με την παραγωγή μαστίχας. Παίρνουμε 18 ευρώ το άτομο για την ξενάγηση στα μαστιχόδεντρά μας. Το 2010 πέρασαν απ' το χωράφι μας γύρω στα 600 άτομα και προχωράμε...».
---------
Στην εκπομπή Top Stories παρουσιάζεται η ιστορία του  ζεύγους Βασίλη Μπάλλα και Ρούλας Μπούρα που εγκαταλείπουν την Αθήνα και τους φρενήρεις ρυθμούς της σε αναζήτηση ποιότητας ζωής. Την βρίσκουν στα Μεστά της Χίου όπου ξεκίνησαν να καλλιεργούν μαστιχόδεντρα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου