Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Προσωπική αναγνώριση στο έργο Μουσουρούλη

ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΗ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ «ΜΙΧ. ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ
«Είναι η πρώτη φορά που ένας τεχνοκράτης αισθάνεται την ανάγκη να δώσει ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα των ημερών στο πού πήγαν τα λεφτά. Και προς τιμήν του ο Κ. Μουσουρούλης το κάνει για τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που διαχειρίστηκε, μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων η χώρα τα τελευταία χρόνια.»Τα λόγια του δημοσιογράφου Μαν. Κοττάκη περιγράφουν τη σημασία του βιβλίου του βουλευτή Κ. Μουσουρούλη, ενός πολύτιμου εργαλείου για όσους θα κληθούν στο εξής να διαχειριστούν δημόσιους πόρους. Το απόσταγμα της εμπειρίας του βουλευτή περιέχεται στις σελίδες του βιβλίου «Δημόσιες Επιλογές, Μια προσωπική αφήγηση. Κοινοτικοί πόροι: Ευκαιρίες και Προκλήσεις». 
Η παρουσίαση του το βράδυ της Δευτέρας ήρθε επικουρικά να αναδείξει την αναγνώριση του υπηρεσιακού έργου του αλλά και τη μεγάλη δυναμική που έχει πετύχει να προσδώσει, από τα πρώτα της βήματα, στην πολιτική του πορεία. Η βασική αίθουσα παρουσιάσεων του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης», που σημειολογικά χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκούς πόρους, έμοιαζε μικρή για να χωρέσει τους φίλους του βουλευτή Χίου, με αποτέλεσμα ακόμα και κορυφαία πολιτικά ονόματα που έφτασαν με ολιγόλεπτη καθυστέρηση να υπο-χρεωθούν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση όρθιοι. «Είναι τέτοια η δυναμική της εκδήλωσης, που έχω αρχίσει να φοβάμαι ότι ο Μουσουρούλης έχει αυξημένες πιθανότητες εκλογής και ως βουλευτής Αθηνών», περιέγραψε το κλίμα ο Κ. Χατζηδάκης, για να αποκαταστήσει την πρόσκαιρη ανησυχία του χιώτικου ακροατηρίου ο Κ. Μουσουρούλης, επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του να υπηρετήσει κοινοβουλευτικά το νησί.
 «Μόνιμο σημείο αναφοράς»
Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Ανδρέας Σιδέρης, εκδότης, ο Κωστής Χατζηδάκης, βουλευτής Β’ Αθηνών, και ο Φώτης Κουβέλης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Μανώλης Κοττάκης, ενώ την τελευταία στιγμή ανέστειλε, λόγω εξελίξεων στο μέτωπο της τρομοκρατίας, ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., κατά το χαιρετισμό του ανέφερε πως πρόκειται για ένα έργο που καταγράφει το παρελθόν, αλλά αναδεικνύει τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, υπό τη σκοπιά και του σχολαστικού παρατηρητή και του υπεύθυνου πρωταγωνιστή. Και μάλιστα, όπως είπε, χωρίς αποσιώπηση αδυναμιών ή ωραιοποίηση επιτευγμάτων: «Με νόημα πολιτικό, με νόημα κατανόησης της πολιτικής προσπάθειας που έγινε. Νόημα επιχειρήματος, ώστε να αποτιμηθεί δίκαια ολόκληρη η περίοδος». Και συμπλήρωσε: «Θα σταθώ μόνο σε τρεις σύντομες επιμέρους παρατηρήσεις για το βιβλίο:

-Πρώτον, στο γεγονός ότι η απορροφητικότητα του Γ’ ΚΠΣ που παρέλαβε η ΝΔ το 2004 ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Και σε σύντομο χρόνο κατάφερε να κερδίσει το χαμένο έδαφος και μέχρι τη λήξη του προγράμματος ουσιαστικά να εκμηδενίσει τις απώλειες. Ήταν αυτό ένα μεγάλο επίτευγμα, από το οποίο επωφελήθηκε πολλά η Ελλάδα, αλλά το πληροφορήθηκε ελάχιστα ο ελληνικός λαός…

-Δεύτερον, στη μεγάλη επιτυχία του επόμενου Δ’ ΚΠΣ, που άλλαξε λειτουργία και διάρθρωση – του γνωστού σήμερα ως ΕΣΠΑ. Κι αυτό ως συνολικό μέγεθος υπήρξε μεγάλη επιτυχία των κυβερνήσεων της ΝΔ, αλλά και των προσπαθειών που έκανε τότε η ομάδα των ευρωβουλευτών του κόμματος, στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω. Τα συγκριτικά νούμερα, απόλυτα και σχετικά, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την επιτυχία εκείνη. Κι όμως, δεν προβλήθηκαν όσο της άξιζε. Αν πρέπει κάποτε να εκτιμηθεί ολοκληρωμένα και δίκαια η περίοδος διακυβέρνησης από τη ΝΔ, το βιβλίο του Κωστή Μουσουρούλη προσφέρει ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό, χωρίς τη γνώση του οποίου πολλοί αερολογούν και ακόμα περισσότεροι παπαγαλίζουν…

-Τρίτον, η μεγάλη σημασία των Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημο σίου Τομέα, που ουσιαστικά εισήχθησαν και προχώρησαν επί διακυβέρνησης της ΝΔ, αλλά δεν πρόλαβαν ακόμα να αποδώσουν. Το τονίζω αυτό, διότι πιστεύω πως μεγάλο μέρος της λύσης του σημερινού οικονομικού προβλήμα τος της χώρας μας βρίσκεται στην προσαρμογή και ανάπτυξη των ΣΔΙΤ».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε: «Κλείνω με ευχές για την καλή σταδιοδρομία του βιβλίου και καλή δύναμη στον ίδιο. Και με την παρότρυνση σε όλους να σκύψουν στις σελίδες του, είτε για μια ανάγνωση είτε για πιο προσεκτική μελέτη είτε για να το χρησιμοποιήσουν ως μόνιμο σημείο αναφοράς μελλοντικά. Θα διαπιστώσουν ότι πολλά από τα προβλήματα που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον, έχουν την αναλυτική καταγραφή τους ή ακόμα και τη λύση τους μέσα στις σελίδες του.» 


«Η πολιτική είναι η τέχνη, η τεχνική της διακυβέρνησης, δηλαδή της οργάνωσης, της διεύθυνσης και της διοίκησης. Αυτό ακριβώς αναδεικνύω στο βιβλίο, με το οποίο θέλησα επίσης να δείξω την αξία που έχει η υπεύθυνη Κοινοτική συμπεριφορά για μια χώρα που αποφάσισε πριν από 30 χρόνια να αντιμετωπίσει τα προβλή ματά της στο ευρύτερο   ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά και τις οδυνηρές επιπτώσεις που έχει η αναζήτηση λύσεων έξω από το πλαίσιο αυτό», ανέφερε στην ομιλία του ο Κ. Μουσουρούλης.«Κατά τη 18χρονη θητεία μου στις Βρυξέλλες, διαπίστωνα καθημερινά ότι οι αναπτυξιακές μας ανάγκες είναι περισσότερες από τα χρήματα που μας διαθέτει η Ένωση. Όμως, ταυτόχρονα, για συγκεκριμένους λόγους που παρουσιάζω στο βιβλίο, τα χρήματα αυτά είναι περισσότερα από την ικανότητα που έχουμε να τα απορροφούμε. Το εμπόδιο δεν ήταν τόσο η δυσκολία των Κοινοτικών μας υποχρεώσεων, αλλά -τολμώ να πω- το ότι αυτές βρίσκονται έξω από το παραδοσιακό μας, αναπτυξιακό και κοινωνικό, πρότυπο. Γι’ αυτό και, κατά βάθος, η ίδια η ελληνική κοινωνία δεν έδειξε ιδιαίτερη διάθεση να αποδεχθεί τις αλλαγές που συνεπάγονταν οι υποχρεώσεις αυτές. Ο Δαρβίνος είχε πει ότι τα είδη που επιβιώνουν, δεν είναι ούτε τα πιο δυνατά ούτε τα πιο έξυπνα. Είναι αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές. Δυστυχώς, αυτή είναι και η μεγάλη μας αδυναμία. Έτσι, αυτό που σήμερα φαίνεται αυτονόητο, επί 30 χρόνια υπήρξε ζητούμενο που προσέκρουε στην αντίδραση ή την αδράνεια. Αυτή η αδυναμία προσαρμογής είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι εταίροι μας, μας θεωρούν ανεπαρκείς ως Ευρωπαίους. Αν με ρωτήσετε, πιστεύω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα της χώρας. Η επαφή μας με την Ένωση, θυμίζει λίγο τον Κολόμβο που όταν ξεκίνησε για την Αμερική, δεν ήξερε πού πήγαινε. Και όταν έφθασε δεν ήξερε πού βρισκόταν. Γι’ αυτό, ακόμα και σήμερα, ούτε το ρόλο που θέλουμε να παίξουμε στην Ένωση γνωρίζουμε αλλά ούτε και πώς θα τον διεκδικήσουμε, όταν τον βρούμε. Είναι βέβαιο πως η χώρα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά. Παρόλα αυτά, σε πολλά κρίσιμα ζητήματα, επί χρόνια, ανακατεύουμε χαρτιά. Τώρα που ήρθε η ώρα να τα τακτοποιήσουμε, αντί να στρωθούμε όλοι στη δουλειά, αρχίσαμε να βλέπουμε τη χώρα μας ως το επίκεντρο διεθνών συνωμοσιών ή να την υπονομεύουμε στο εξωτερικό, εγκλωβισμένοι σε κομματικές μικρότητες. Οι πολίτες που το καταλαβαίνουν, δεν επιζητούν ούτε μεγάλα λόγια, ούτε τέτοιες πρακτικές. Αναζητούν την ειλικρίνεια, το πραγματικό έργο και κυρίως το ήθος ».


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου